Discoverbreziice.com on Facebook  Discoverbreziice.com on Instagram

Aktualne objave

Bosonogi do cerkvice sv. Vida

Objavljeno: 06.09.2017
Brežičan Lojze Ogorevc, ki ga poznamo kot glasbenika, je tudi promotor zdravega načina življenja, predvsem pa hoje, hoje brez obuval. Zadnjo soboto v avgustu je pripravil že drugi pohod, ki ga je imenoval Bosonogi pohod z Lojzetom Ogorevcem na sveti Vid. Udeležilo se ga je 86  bosonogih pohodnikov, najmlajši je imel pet, najstarejši pa 84 let. Prišli so iz Celja, s Šentjurja, s Kozjanskega, Bele krajine, Grosuplja, Krškega, Pišec in domačih Brežic.

Lojze OgorevcOrganizator je povzel nekaj misli po izpeljanem pohodu in ob tem izrazil zadovoljstvo, ker so bili med pohodniki tudi zdravnik Rade Iljaž, športnik Jure Rovan, pa tudi atletski trener Henrik Omerzu. Za zbirno mesto so si pohodniki izbrali travnato površino nad bencinskim servisom na Čatežu. Tam jih je pogostil prav tako bosonogi čebelar Kondi Pogorevc iz Slovenske Bistrice, ki je pripravil domači kruh iz krušne peči, orehov medeni namaz, okrepčali so se še z zaseko ter s čajem iz 40 zelišč s Pohorja. Pohodniki pa so si lahko namazali podplate z nekaj kapljicami hladno stiskanega olja črne kumine, grozdnih pešk in konoplje. Ogorevc je zbrane pred pohodom tudi pozdravil, jim dal nekaj navodil ter jim izročil kratko vrvico, ki so je vsak že takoj na začetku po njegovih navodilih privezal za največjo bukovo korenino in tako simbolno pustil ves težave, skrbi in probleme v dolini. Pot je potekala po vseh 14 energijskih točkah, na njih so se ustavili, se seznanili, kaj prinaša energija posamezne točke ter se napolnili z njo za nove korake. Pri svetem Vidu se jim je razprostrl krasen razgled tako v dolino, kakor na bližnje in tudi daljne hribovje. Sledila je sprostitvena telovadba in demonstracija uživanja surove koprive, ki so jo pohodniki z zanimanjem použili. Manjkala ni niti Lojzetova harmonika, ko je veselo raztegnil meh in so družno ob njenih zvokih zapeli planinsko pesem in bosonogi ob polki v nadaljevanju tudi zaplesali. Bosonogi spust v dolino je na startno ciljnem prostoru doživel pranje nog z vodo in drgnjene podplatov s krtačo. Po besedah Ogorevca so bili pohodniki zelo zadovoljni, nasmejani in polni energije, saj so premagali sami sebe ter veliko koristnega naredili za svoje zdravje. 

Poln optimizma Ogorevc že načrtuje nove bosonoge pohode, saj tudi po telefonu prejema vprašanja o tem, kakor tudi sporočila o počutju in spominih. »Klicala me  gospa  dva dneva po pohodu,  da se mi zelo  zahvaljuje, ker sem jih prepričal  za bosonogo hojo, ki se jo je udeležil njen mož, sicer najstarejši pohodnik. Rekla je, da vsako jutro hodi  bos okoli doma in se počuti 10  let mlajšega, ker ima toliko energije. Sam sem prepričan, da bi ljudje lahko veliko zdravstvenih  težav  odpravili z bosonogo hojo. Vse je v naši glavi in potrebno je udejanjiti,« je ob tem še povedal Lojze Ogorevc.

Vir: Posavski obzornik
 
Nazaj na seznam

Preberite tudi...

Viteška dvoarana Posavskega muzeja Brežice
Objavljeno: 26.03.2018

Obisk Brežic v sklopu projekta Slovenia's Hidden Gems

ZPTM Brežice se je priključil letošnjemu projektu Radia Slovenia International - Slovenia's Hidden Gems, ki odkriva in predstavlja najbolj zanimive, morda še nekoliko skrite turistične bisere.
dobrodosli-doma-740x536-e1500301842899
Objavljeno: 14.03.2018

Srečanje Dobrodošli doma bo v Brežicah 16. junija

Vabimo vse rojake, člane slovenskih društev in njihove prijatelje, ki želijo obiskati Slovenijo, nastopati na prireditvi ali se samo družiti z nami in uživati v bizeljsko sremiških kulinaričnih dobrotah in vinu, da se nam pridružijo.
PFTP2018
Objavljeno: 12.03.2018

Posavski festival tematskih poti 2018

Pohodni festival tudi v letošnjem letu zajema preko 30 organiziranih tur po vsebinsko bogatih tematskih poteh s strokovnim vodenjem, posavsko gastronomijo, lokalnimi zgodbami ter interpretacijo naravne in kulturne dediščine.
image (5)
Objavljeno: 09.03.2018

Napoved festivala Brežice, moje mesto 2018

Skozi zadnja leta je festival, zahvaljujoč jasni viziji programske ekipe organizatorja in celotne skupnosti, presegel vsa pričakovanja in postal eden izmed največjih in najprepoznavnejših festivalov v regiji in širše.
promenada fb cover
Objavljeno: 08.03.2018

Mestna promenada 2018

​Da so Brežice festivalsko mesto, ni dvoma. Da si brežičani po rodu in vsi, ki se v prikupnem mestu nahajajo poleti, želijo druženja v središču starega mestnega jedra (in na nekaterih drugih idiličnih lokacijah v mestu), tudi ne.