Discoverbreziice.com on Facebook  Discoverbreziice.com on Instagram

Aktualne objave

Zgodbe starega mestnega jedra

Objavljeno: 22.01.2018
V želji po kvalitetnejši predstavitvi lokalne turistične ponudbe svojim obiskovalcem, se je ekipa turističnih delavcev Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, tokrat odpravila na kratki izlet po Brežicah.

Izlet smo začeli z obiskom Posavskega muzeja Brežice, ki že zavidljivih 69 let deluje v gradu Brežice in tako zaokroža vsebino gradu. Preteklost gradu je zelo bogata, saj je bil njegov namen ob prvotni postavitvi v 11. stoletju, da je služil kot vojaška utrdba Salzburžanom. Ta je bila porušena med vseslovenskim kmečkim uporom 1515, leta 1528 pa so začeli z gradnjo novega gradu, ki so ga dokončali v celoti leta 1601. Na začetku 18. stoletja ga je plemiška družina Attems spremenila v bivalni dvorec. V duhu bogatega baroka, polnega blišča in bujnih oblik so dali urediti in poslikati stopnišče, kapelo in Viteško dvorano, ki je edinstven primer baročnega stenskega slikarstva na Slovenskem.

Megleno jutro se je izgubilo v baročnih freskah stopnišča, kjer smo v spremstvu gospe Silvije začeli potovanje po zgodovini tukajšnjih krajev in ljudi od prazgodovine do moderne dobe. V muzeju so na ogled arheološka, etnološka, zgodovinska in umetnostnozgodovinska stalna zbirka.

Po ogledu zbirk nas je sprejela direktorica muzeja ga. Alenka Černelič Krošelj in nam na kratko predstavila orise projektov, ki se jih nameravajo lotiti v prihodnosti. Skratka, ni se bati, da bi v občini Brežice katerikoli pomemben zgodovinski dogodek ostal v samo v času njegovih pričevalcev, saj se v Posavskem muzeju trudijo, da nam na na zanimiv način predstavijo odsev časa, ki ga razsvetljujejo.

Sprehod po mestu je sprehod po različnih stoletjih in nudi vpogled v različne zgodbe, ki so jih spletali prebivalci mesta. Začeli smo ga pri južnih vratih, kjer so ob rekonstrukciji ceste našli ostanke mestnega obzidja, pot smo nadaljevali po Gasi, Ulici stare pravde, kjer so v prejšnjih stoletjih delovali predvsem obrtniki in rokodelci. Ogledali smo si še vodovodni stolp in nekaj pomembnejših zgradb na glavni ulici - stara lekarna, Mestna hiša, hiša družine Del Cott, cerkev Sv. Lovrenca, Narodni dom, Nemška hiša, nekdanji Frančiškanski samostan ter Romarsko cerkev sv. Roka.

Zadnja postojanka našega sprehoda skozi mesto je bila restavracija in hotel Splavar, ki zadnja leta pod budnim očesom mlade prevzemnice Ane, dela predvsem na kvaliteti, drugačnosti, butičnosti. V prijetnem ambientu so nas ogreli s čajem in predstavili način delovanja, načrte ter vizijo njihovega Hotela oziroma restavracije. Pravijo, da želijo utrip najlepše ulice v Brežicah, iz ulice privabiti tudi v notranjost. Njihov kolektiv goste razvaja z bogato kulinarično ponudbo za vsak okus, posebej pa so poznani po svojih izvrstnih domačih sladicah ter odličnem in vedno svežem sladoledu, ki ga po italijanskih receptih sami pripravljajo in po katerih slovijo v Brežicah in okolici. Zaradi svoje lokacije v centru mesta in neposredne bližine Termalne riviere je Splavar idealna namestitev za poslovneže ali individualne goste, ki si želijo raziskati zgodovinski center Brežic. S svojim osebnim pristopom vsakemu gostu daje iskreno domačnost in toplino.
Ogled Posavski muzej + Splavar-2 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-6 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-13 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-16 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-27 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-28 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-31 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-42 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-43 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-55 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-60 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-63 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-67 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-70 (Medium)
Nazaj na seznam

Preberite tudi...

27901601_1571043616298806_2002553677_o
Objavljeno: 05.02.2018

ZPTM Brežice in Posavje na sejmu Natour Alpe-Adria 2018

ZPTM Brežice se je letos skupaj s preostalimi posavskimi zavodi, ki delujejo na področju turizma in skupaj s predstavniki obeh term, udeležil sejma Natour Alpe-Adria 2018.
pustni karneval
Objavljeno: 01.02.2018

Dobovski Fašjenk 2018

FAŠJENK DOBOVA je tradicionalni kulturni dogodek (pustni karneval), ki sodi med največje turistično-kulturne prireditve v tem delu Slovenije.
dpp20181
Objavljeno: 17.01.2018

8. Dnevi podjetniških priložnosti

Predavanja in delavnice, ki jih ZPTM Brežice, letos organizira že osmič, se nanašajo na nova znanja za učinkovitejši nastop na trgu. Predavanja so brezplačna in bodo v mesecu februarju potekala vsak torek.
26756901_1184775041655094_1213170580833280189_o
Objavljeno: 15.01.2018

Nočni tematski pohod na Sv. Vid

Da bodo dolge zimske srede zanimive, smo se na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice odločili, da tudi letos nadaljujemo s tradicijo nočnih pohodov na Sv. Vid, ki pa so tokrat oviti v prav posebno tematiko.
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-18 (Medium)
Objavljeno: 11.01.2018

Na pot. Kam? Na Bizeljsko!

Z željo po izkustvenem spoznavanju lokalne turistične ponudbe, smo se z ekipo Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, včeraj odpravili na Bizeljsko.