Discoverbreziice.com on Facebook  Discoverbreziice.com on Instagram

Aktualne objave

Zgodbe starega mestnega jedra

Objavljeno: 22.01.2018
V želji po kvalitetnejši predstavitvi lokalne turistične ponudbe svojim obiskovalcem, se je ekipa turističnih delavcev Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, tokrat odpravila na kratki izlet po Brežicah.

Izlet smo začeli z obiskom Posavskega muzeja Brežice, ki že zavidljivih 69 let deluje v gradu Brežice in tako zaokroža vsebino gradu. Preteklost gradu je zelo bogata, saj je bil njegov namen ob prvotni postavitvi v 11. stoletju, da je služil kot vojaška utrdba Salzburžanom. Ta je bila porušena med vseslovenskim kmečkim uporom 1515, leta 1528 pa so začeli z gradnjo novega gradu, ki so ga dokončali v celoti leta 1601. Na začetku 18. stoletja ga je plemiška družina Attems spremenila v bivalni dvorec. V duhu bogatega baroka, polnega blišča in bujnih oblik so dali urediti in poslikati stopnišče, kapelo in Viteško dvorano, ki je edinstven primer baročnega stenskega slikarstva na Slovenskem.

Megleno jutro se je izgubilo v baročnih freskah stopnišča, kjer smo v spremstvu gospe Silvije začeli potovanje po zgodovini tukajšnjih krajev in ljudi od prazgodovine do moderne dobe. V muzeju so na ogled arheološka, etnološka, zgodovinska in umetnostnozgodovinska stalna zbirka.

Po ogledu zbirk nas je sprejela direktorica muzeja ga. Alenka Černelič Krošelj in nam na kratko predstavila orise projektov, ki se jih nameravajo lotiti v prihodnosti. Skratka, ni se bati, da bi v občini Brežice katerikoli pomemben zgodovinski dogodek ostal v samo v času njegovih pričevalcev, saj se v Posavskem muzeju trudijo, da nam na na zanimiv način predstavijo odsev časa, ki ga razsvetljujejo.

Sprehod po mestu je sprehod po različnih stoletjih in nudi vpogled v različne zgodbe, ki so jih spletali prebivalci mesta. Začeli smo ga pri južnih vratih, kjer so ob rekonstrukciji ceste našli ostanke mestnega obzidja, pot smo nadaljevali po Gasi, Ulici stare pravde, kjer so v prejšnjih stoletjih delovali predvsem obrtniki in rokodelci. Ogledali smo si še vodovodni stolp in nekaj pomembnejših zgradb na glavni ulici - stara lekarna, Mestna hiša, hiša družine Del Cott, cerkev Sv. Lovrenca, Narodni dom, Nemška hiša, nekdanji Frančiškanski samostan ter Romarsko cerkev sv. Roka.

Zadnja postojanka našega sprehoda skozi mesto je bila restavracija in hotel Splavar, ki zadnja leta pod budnim očesom mlade prevzemnice Ane, dela predvsem na kvaliteti, drugačnosti, butičnosti. V prijetnem ambientu so nas ogreli s čajem in predstavili način delovanja, načrte ter vizijo njihovega Hotela oziroma restavracije. Pravijo, da želijo utrip najlepše ulice v Brežicah, iz ulice privabiti tudi v notranjost. Njihov kolektiv goste razvaja z bogato kulinarično ponudbo za vsak okus, posebej pa so poznani po svojih izvrstnih domačih sladicah ter odličnem in vedno svežem sladoledu, ki ga po italijanskih receptih sami pripravljajo in po katerih slovijo v Brežicah in okolici. Zaradi svoje lokacije v centru mesta in neposredne bližine Termalne riviere je Splavar idealna namestitev za poslovneže ali individualne goste, ki si želijo raziskati zgodovinski center Brežic. S svojim osebnim pristopom vsakemu gostu daje iskreno domačnost in toplino.
Ogled Posavski muzej + Splavar-2 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-6 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-13 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-16 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-27 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-28 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-31 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-42 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-43 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-55 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-60 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-63 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-67 (Medium)Ogled Posavski muzej + Splavar-70 (Medium)
Nazaj na seznam

Preberite tudi...

Viteška dvoarana Posavskega muzeja Brežice
Objavljeno: 26.03.2018

Obisk Brežic v sklopu projekta Slovenia's Hidden Gems

ZPTM Brežice se je priključil letošnjemu projektu Radia Slovenia International - Slovenia's Hidden Gems, ki odkriva in predstavlja najbolj zanimive, morda še nekoliko skrite turistične bisere.
dobrodosli-doma-740x536-e1500301842899
Objavljeno: 14.03.2018

Srečanje Dobrodošli doma bo v Brežicah 16. junija

Vabimo vse rojake, člane slovenskih društev in njihove prijatelje, ki želijo obiskati Slovenijo, nastopati na prireditvi ali se samo družiti z nami in uživati v bizeljsko sremiških kulinaričnih dobrotah in vinu, da se nam pridružijo.
PFTP2018
Objavljeno: 12.03.2018

Posavski festival tematskih poti 2018

Pohodni festival tudi v letošnjem letu zajema preko 30 organiziranih tur po vsebinsko bogatih tematskih poteh s strokovnim vodenjem, posavsko gastronomijo, lokalnimi zgodbami ter interpretacijo naravne in kulturne dediščine.
image (5)
Objavljeno: 09.03.2018

Napoved festivala Brežice, moje mesto 2018

Skozi zadnja leta je festival, zahvaljujoč jasni viziji programske ekipe organizatorja in celotne skupnosti, presegel vsa pričakovanja in postal eden izmed največjih in najprepoznavnejših festivalov v regiji in širše.
promenada fb cover
Objavljeno: 08.03.2018

Mestna promenada 2018

​Da so Brežice festivalsko mesto, ni dvoma. Da si brežičani po rodu in vsi, ki se v prikupnem mestu nahajajo poleti, želijo druženja v središču starega mestnega jedra (in na nekaterih drugih idiličnih lokacijah v mestu), tudi ne.