0

  220 let čateških vrelcev

  Objavljeno: 21.04.2017

  vrelci
  Termalni vrelci na današnjem območju Term Čatež so bili odkriti že leta 1797, kar je zapisano v Leksikonu Dravske banovine iz leta 1939, predvideva pa se, da so vrelce na območju uporabljali že Rimljani. Zapisi iz arhiva župnije v Čatežu ob Savi pa navajajo, da so toplice v ''čateški verbini'' znane vsaj od leta 1802. V njih naj bi užival tudi legendarni ''škrat Čatež'' - pol kozel, pol človek. Leksikon navaja, da je bila voda za kopanje zelo vroča, saj so bili vrelci eni izmed najtoplejših v banovini, zato so se ljudje po kopanju hodili hladit v bližnjo reko Savo.

  Danes iz 11-tih vrtin iz zemeljske globine do 600 metrov črpajo vodo s temperaturo med 58°C in 63°C, ki je primerna za zdravstvene namene, tako kurativne kot preventivne. Zdravilna termalna voda pa se uporablja tudi za sprostitvene namene, kot je uživanje v unikatni čateški Termalni rivieri in številnih bazenih, katerih skupni obseg je v višini najvišje slovenske gore – Triglava.

  Terme Čatež 'vrejo' po 220-tih letih še z večjo močjo naprej!

  Več o zgodovini Term Čatež si preberite na naslednjem naslovu: https://www.terme-catez.si/si/catez/termalna-riviera/2549