0

  Modra frankinja - žametno vino Posavja

  Objavljeno: 30.05.2018

  galerija88-559
  Na Sevniškem gradu v kletnih prostorih Vrtnarjeve vile je dne, 23. 5. 2018 potekala novinarska konferenca na zelo všečno temo, govorilo se je o modri frankinji. Z vsebino so postregli ob Grajskem vinogradu, kjer raste modra frankinja in od koder se vije pogled na okolico ter reko Savo.

  Gre za projekt Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki ga bo skupaj z drugimi partnerji izvajala Razvojna agencija Posavje. Zaključen bo v letu 2020, v tem času pa se bo na območju Posavja zvrstilo cel kup zanimivih in praktičnih delavnic, vinsko – kulinaričnih dogodkov in drugih strokovnih srečanj.

  Modra frankinja ima več plemenitih lastnosti, in ker je v znanju moč, so se te prepoznale kot ena izmed pravilnih usmeritev za razvoj in trženje. Gre namreč za to, da je vino spremljevalec hrane in se zato še kako prileže k določenim jedem. Kot posebnost območja gre omeniti vino bele frankinje, torto iz modre frankinje in okusne praline modre frankinje.

  Tudi Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM) se bo v navedeni projekt aktivno vključil, in sicer z izvedboosmih delavnic o pridelavi vina, negi vina, načinu postrežbe in poznavanju vina. Vse bodo namenjene prav modri frankinji, in sicer za gostinske ponudnike ter gostinsko - turistične delavce. Pripravili pa bomo tudi posebno delavnico o kulinaričnih možnostih vina modra frankinja.

  Da pa to vino pridobiva na vrednosti, ki mu pripada, pričajo tudi dogodki, ki se vsako leto odvijajo v prid promocije modre frankinje. Tako bo tudi v četrtek, 7. junija 2018, na Sevniškem gradu, saj bo potekal že osmi Festival modre frankinje.

  Naj vino modra frankinja postane slovensko prepoznavni kulinarično – gastronomski izdelek Posavja, regija pa glede na kakovost vina eno od prepoznanih središč modre frankinje v Evropi.

  "Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"
  galerija88-561galerija88-558galerija88-560