0

  Grad Brežice in Viteška dvorana

  Grad Brežice so za upravne in obrambne namene, verjetno v 12. stoletju sezidali Salzburžani. Ob njem je zraslo mesto, ki je leta 1353 pridobilo z listino potrjene mestne pravice. Ime Brežice izhaja iz mesta na bregu – brežcu, na skalnatem pomolu, ki se dviguje nad danes suho strugo reke Save. V 16. stoletju je bil grad večkrat požgan in porušen, zato so v letu 1529 pričeli z gradnjo nove renesančne utrdbe.

  V mirnejših časih je plemiška družina Attems grad spremenila v rezidenco. Grof Ignac Maria Attems je dal prezidati vzhodni trakt in v njem urediti dvorano, danes imenovano Viteška, ki je edinstveni primer baročnega posvetnega slikarstva na Slovenskem. V njej lahko prisluhnemo koncertom ali se udeležimo drugih prireditev, medtem ko naša misel potuje med prizori iz rimske in grške mitologije.

  V gradu, spomeniku nepremične dediščine, od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes.
  Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice
  Navodila za pot

  +386 7 466 05 17
  vodnik@pmb.si
  Obišči spletno stran
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.
  Z vsakim opravljenim spletnim nakupom podpirate razvoj trajnostnih iniciativ v občini Brežice.