0

  Most čez Savo in Krko

  Železobetonski most nad sotočjem Save in Krke, dolg 524 metrov, je bil med najdaljšimi v Avstro-Ogrski. Leta 1906 je bilo poleg brežiškega zgrajenih še več drugih mostov s posvetilom takratnemu cesarju Francu Jožefu. Most, ki je povezoval tedanji sosednji pokrajini Štajersko in Kranjsko, so začeli graditi spomladi 1905 in stroške ocenili na 450.000 kron. Slovesno so ga odprli 14. avgusta 1906.

  Obnova mostu se je pričela v juliju 2018. Trenutno je v obnovi del mostu, ki preči reko Savo. Obnova drugega dela čez reko Krko se bo verjetno začela po obnovi prvega.

  Most je v zadnjih 112-ih letih prizadela korozija in povečala nevarnost porušitve. Zaradi ogroženosti obiskovalcev se je Občina Brežice zavzela za obnovo mostu v dveh delih. Po javnem naročilu je obnovitvena dela na trasi mostu dolgi 114 m prevzelo gradbeno podjetje Rafael iz Sevnice. Vrednost delne obnove znaša dobrih milijon evrov.

  Po optimistični napovedi bo obnova mostu trajala dve leti. Ohranil se bo enosmerni promet za osebna vozila, kolesarje, motoriste in pešce. Cesta bo ohranila red lokalne ceste. Železnobetonski most je simbol mesta in občine Brežice.


   
  Prešernova cesta, 8250 Brežice
  Navodila za pot

  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.
  Z vsakim opravljenim spletnim nakupom podpirate razvoj trajnostnih iniciativ v občini Brežice.