0

  Nekdanji Frančiškanski samostan

  Samostan s cerkvijo sv. Antona Padovanskega so ustanovili Frankopani med letoma 1660 in 1685. Po potresu januarja 1917 je bila stavba prezidana v enonadstropno stavbo. Aprila 1941 so Nemci patre izgnali, cerkev in del samostana porušili ter tu ustanovili nemško gimnazijo. Frančiškani so močno vplivali na kulturo, šolstvo in socialo. Z zrušenjem in odpravo samostana sta bili prizadeti tako urbana kot duhovna ubranost mesta. Danes v obnovljeni stavbi deluje Gimnazija Brežice. 

  Pred stavbo stoji tudi delo kiparja Stojana Batiča, kip v bronu iz leta 1956 - Suzana, ki je del javnega prostora pred Gimnazijo Brežice in predstavlja poseben primer javnega spomenika mladostnici, gimnazijki, odraščajoči ženi. Kiparsko delo izhaja iz akta in predstavlja samostojno figuro mladenke, ki v sproščeni, sedeči drži, ujeta v igrivem gibu simbolizira mladostno vnemo in zagnanost.
   
  Trg izgnancev 14, 8250 Brežice
  Navodila za pot

  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.