Discoverbreziice.com on Facebook  Discoverbreziice.com on Instagram

Predavanje dr. Petra Jurgca - Izjemnost moščanskih nosov – zakaj so nosni glasovi na Mostecu pomembni za svetovno jezikoslovje

Dvorana Savice Zorko v Knjižnici Brežice | Pričetek: 19.04.2018 ob 18:00
Predavanje dr. Petra Jurgca, docenta na Oddelku za jezikoslovje, Univerze v Torontu, bo v četrtek, 19.4., ob 18. uri v Knjižnici Brežice. Naslov predavanja je Izjemnost moščanskih nosov – zakaj so nosni glasovi na Mostecu pomembni za svetovno jezikoslovje. Uvodne besede bo podala dr. Karmen Kenda-Jež.

Na Mostecu izgovarjajo v besedah korenje, zelenje in konja s posebnim skozi nos izgovorjenim j-jevskim glasom. Raziskava potrjuje, dopolnjuje in razvija začetne ugotovitve Jožeta Toporišiča o naravi teh glasov in njihovem vplivu na izgovor sosednjih glasov.

S posebno masko smo zajeli besede 30 govorcev z Mosteca in iz okoliških vasi ter ugotovili, da so velikokrat nosne cele besede. To razkriva, da ima Mostec nosno harmonijo, ki je sicer glasovni pojav, pogost v številnih jezikih sveta. Vendar pa je moščanski govor doslej edinstveni primer, kjer nosno harmonijo najdemo samo ob j-jevskem nosnem glasu, ne pa drugod. V tem smislu moščanski govor ključno dopolnjuje razumevanje možnih glasovnih vzorcev v jezikih sveta.

Predavanje je namenjeno širši javnosti in ga pripravljamo v sklopu gibanja Spoštujmo svoj jezik (SSJ).
 

 

Nazaj na seznam