Prva nedelja v muzeju: Odprtje razstave Trojno gorje - kako nastane strip?

5. februar 2023 ob 16. uri

Posavski muzej Brežice

Letošnjo Prvo nedeljo v muzeju bodo posvetili 450-letnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora in tako pričeli projekt UPOR 1573-2023, v katerem so povezani slovenski in hrvaški muzeji: Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Muzej seljačkih buna / Muzeji Hrvatskog zagorja in Muzej Brdovec.

V nedeljo, 5. februarja, ob 16. uri odpirajo razstavo Trojno gorje - Kako nastane strip, ki prikazuje nastajanje stripa Jakoba Klemenčiča o kmečkem uporu na podlagi zgodovinske povesti Januša Golca Trojno Gorje.
Naročilo za strip »Trojno gorje« je prišlo s strani Turističnega društva Pilštanj, ki je želelo obeležiti 450-letnico slovensko-hrvaškega kmečkega upora tudi z izdajo stripa, narisanega po popularni povesti iz tridesetih let dvajsetega stoletja, v kateri je pisatelj Januš Golec poleg kmečkega upora opisal še epidemijo kuge in turške vpade. Večina zgodbe se dogaja v Pilštanju in širši okolici: na Kozjanskem, v Posavju in Obsotelju, na koncu pa, v opisu znamenite bitke, seže vse do Siska.

Strip ne nastane prav hitro. Na priložnostni razstavi bo avtor stripa Jakob Klemenčič predstavil svoj delovni postopek od zbiranja dokumentacije prek skic in načrtovanja do s tušem na papirju narisane stripovske strani in mimogrede nadrobil še kakšen utrinek svojih razmišljanj o stripu nasploh.

Stripovski album Trojno gorje, ki je izšel v sozaložništvu Turističnega društva Pilštanj in Foruma Ljubljana, bo na prodaj v muzejski trgovini.

Vljudno vabljeni!
Prva nedelja v muzeju: Odprtje razstave Trojno gorje - kako nastane strip?
NAZAJ
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU