0

  Naravne znamenitosti

  Narava je Brežice in njihovo okolico obdarila z mnogimi lepotami. Zelena razgibana pokrajina je večinoma poraščena z gozdom, na prisojnih legah gričev v dveh bogatih vinorodnih okoliših pa uspeva vinska trta. K uživanju na svežem zraku vas vabijo številne pohodniške poti, raziskovanja željni pa lahko obiščete tudi jame, naravne parke in različne druge zanimivosti, o katerih boste z veseljem pripovedovali tudi, ko se vrnete domov. 

  Priporočamo vam obisk sledečih biserov narave:

  Naravni park Jovsi

  Jovsi so 460 ha veliko območje zamočvirjenih travnikov vzdolž reke Sotle med Kapelskimi goricami. Zavarovani so kot spomenik narave in območje Nature 2000. 

  Kozjanski park

  Kozjanski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij v državi. Sega v posavski, obsoteljski in kozjanski prostor. Zaznamujejo ga izjemna biotska raznolikost in številne dobre parkovne prakse, ki so razvojno trajnostno naravnane.

  Sotočje Krke in Save

  Vsak, ki v Brežice prihaja iz smeri avtoceste Ljubljana - Zagreb ali od drugod, iz smeri juga proti severu Brežic, ne more mimo največje naravne lepote Brežic, sotočja Krke in Save.

  Brežiški mestni park

  Park z učno potjo vas bo navdušil, zadovoljni bodo tudi najmlajši, ki bodo v parku našli igrala in ljubitelji rekreacije, saj na obrobju parka stojijo trim naprave, fitnes na prostem.

  Najdebelejši hrast dob v Sloveniji

  Pot do najdebelejšega hrasta v Sloveniji vas bo vodila le streljaj od mesta Brežice. Ko se boste popeljali čez dolgo ravnico, boste zavili levo in nekaj sto metrov naprej bo sledil čudovit pogled na pravi orjaški hrast.

  Izvir Gabernice in jama Duplo

  V votlini imenovani Duplo izvira potok Gabernica, ki priteče izpod hribovja Orlice. Vhod v votlino ni prehoden, saj vodo uporabljajo za vodooskrbo Bizeljskega.

  Gnezdišče ptiča čebelarja

  V peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem se je naselila ena najlepših obarvanih ptic − čebelar. Ime izvira iz načina prehrane, saj jé divje čebele in žuželke, ki jih z neverjetno spretnostjo lovi v zraku.

  Ajdovska jama

  Ajdovska hiša ali Ajdovska jama, tudi Primožičeva jama se nahaja na zahodnem robu razloženega naselja Silovec pri Sromljah. Ogledate si jo lahko v okviru Sromeljske poti vina in sonca, na domači kmetiji, Silovec 20, pa vas ob obisku povabijo tudi na ogled kapelice in kleti.

  Brod na Mostecu

  V brežiški občini je kar 130-letna splavarska tradicija. Brodarsko turistično društvo Mostec je to tradicijo oživilo s prevozom turistov z brodom. Goste vsakodnevno vozi preko reke Save iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj.