0

  Gnezdišče ptiča čebelarja

  V peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem se je naselila ena najlepših obarvanih ptic − čebelar (Merops apiaster). Ime izvira iz načina prehrane, saj jé divje čebele in druge velike žuželke, ki jih z neverjetno spretnostjo lovi v zraku.

  Razen v peščenih stenah na Bizeljskem gnezdi še ob reki Muri, na Goriškem, v peskokopu Ravno na vzhodnem delu Krakovskega gozda, posamezni pari gnezdijo tudi v peščenih sipinah gramoznic v Vrbini pri Brežicah. Vendar pa velja omeniti, da je bilo dolga leta prav na Bizeljskem edino gnezdišče v Sloveniji.

  Da bi opazovalci čim manj vznemirjali te redke ptice, je na primerni razdalji od gnezdilne stene postavljena zaprta opazovalnica, tik pred njo pa je pojasnjevalna tabla. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled ali teleskop.

  Zgodovinska dejstva:
  Po pripovedovanju domačinov gnezdijo čebelarji tu že od leta 1984, ko naj bi v posameznih letih gnezdilo okoli 50 parov, po opazovanju iz zadnjih let pa se njihovo število giblje okoli 20 parov.
   
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.