0

  Kozjanski park

  Kozjanski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij v državi. Sega v posavski, obsoteljski in kozjanski prostor. Severni hriboviti del občine Brežice je sestavni del območja parka, ki ga zaznamujejo izjemna biotska raznolikost in številne dobre parkovne prakse, ki so razvojno trajnostno naravnane. Ena najprepoznavnejših dobrih parkovnih praks so visokodebelni travniški sadovnjaki starih trpežnih sadnih sort. Park aktivno pomaga pri vseh trajnostno naravnanih aktivnostih v prostoru. Najbližji parkovni informativni center je na gradu Podsreda.

  Regijski park je obsežno območje regijsko značilnih ekosistemov in krajine z večjimi deli prvobitne narave, kjer je človekov vpliv večji, vendar z naravo trajnostno in sonaravno zgledno uravnotežen. Naravoslovne raziskave vedno znova izkazujejo izredno visoko stopnjo biotske pestrosti območja.

  Izredno visoka stopnja biotske pestrosti je bila podlaga za uvrstitev Kozjanskega parka med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi, saj od leta 2004 večji del parka (69%) spada v ekološko pomembna območja Slovenije in evropsko pomembna posebna varstvena območja NATURA 2000.

  Od leta 2010 se širše območje Kozjanskega z Obsoteljem ponaša s statusom biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje pod zaščito Unesca v okviru programa MAB (Man and Biosphere). 
  +386 3 800 71 00 |
  kozjanski-park@kp.gov.si
  Obišči spletno stran
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.