Grad Brežice

Ob izteku južnega dela glavne mestne ulice stoji mogočna zgradba gradu Brežice, ki je razglašen za nepremični spomenik kulturne dediščine državnega pomena.

Grad BrežiceGrad BrežiceGrad BrežiceGrad BrežiceGrad BrežiceGrad BrežiceGrad BrežiceGrad BrežiceGrad Brežice
Prvotni grad Brežice so za upravne in obrambne namene verjetno v 12. stoletju sezidali Salzburžani. V 16. stoletju je bil grad večkrat požgan in porušen, predvsem leta 1515 v vseslovenskem kmečkem uporu.

Leta 1529 so začeli gradnjo nove renesančne utrdbe in jo dokončali leta 1601, v času lastništva Franca Galla Gallensteina. Večino 17. stoletja je bil v posesti Frankopanov, v 18. stoletju pa ga je plemiška družina Attems spremenila v bivalni dvorec z baročno poslikano Viteško dvorano, stopniščem in kapelo.

Po drugi svetovni vojni, od leta 1949, v gradu deluje Posavski muzej Brežice. 
Pisna zgodovina gradu Brežice sicer sega v sredino 13. stoletja. 

Grad Brežice je prostor za poroke v eni najlepših baročnih dvoran, koncerte, razne kulturne prireditve in slovesnosti, dogodke, prireditve, delavnice.

V pritličju, ob vstopu na grajsko dvorišče, se od junija 2018 nahajata recepcija in muzejska trgovina, kjer obiskovalci dobijo prve infomracije o muzeju in gradu.

Grad Brežice privablja z edinstveno, impozantno in v celoti poslikano dvorano, ki je prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino - Viteška dvorana. Posklikava je avtorsko delo slikarja slovenskega rodu, Frančiška Karla Remba (1675–1718), ki se je v tedanjem Rheinu mudil med letoma 1702 in 1703. Na banjastem prehodu stene v strop si sledijo prizori iz grško-rimske mitologije oz. Ovidovih metamorfoz, ki hkrati ponazarjajo štiri elemente. 
 

Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU