Grad Pišece

Grad Pišece se v pisnih virih prvič omenja v zgodnjem 14. stoletju, a je najverjetneje obstajal že bistveno prej, vsaj v 13. stoletju, ko se omenjajo oskrbniki gradu, vitezi Pišeški.

Grad Pišece se v pisnih virih prvič omenja v zgodnjem 14. stoletju, a je najverjetneje obstajal že bistveno prej, vsaj v 13. stoletju, ko se omenjajo oskrbniki gradu, vitezi Pišeški. Od konca 16. stoletja naprej je bil v lasti plemiške rodbine Moscon.

Grad stoji na manjšem storžastem hribu na južnem pobočju Orlice, skrit med orliškimi gozdovi. Z večje oddaljenosti je lepo viden, s približevanjem pa se njegova lokacija skrije. Grajska stavba ima obliko nepravilnega mnogokotnika, kar je rezultat večstoletnega razvoja in prezidav. Njegov romanski stolp kljub kasnejši baročni in historicistični dozidavi ter prenovi prevladuje nad preostalim obzidjem.

Ob gradu je urejen čudovit angleški park, v katerem izstopata 50 metrov visoka sekvoja in ribnik, ki daje gradu aristokratski pridih. Do gradu vodi pešpot iz središča Pišec, ki poteka mimo Pleteršnikove domačije, spodnjega ribnika in skozi obnovljen angleški park do gradu.

Grad Pišece ni odprt za javnost.
 

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU