Grajska pešpot

Dolžina poti: 12 km
Čas trajanja: 4 h
Začetna točka: Izdpred stavbe krajevne skupnosti Bizeljsko

Grajska pešpotGrajska pešpotGrajska pešpotGrajska pešpotGrajska pešpotGrajska pešpotGrajska pešpot
Pohod po  bizeljskh gričih do Bizeljskega gradu in okolice.

Kot že ime pove, nas pot popelje do Bizeljskega gradu. Izhodiščna točka je na Kumrovški cesti v središču Bizeljskega, kjer je informativna tabla.

Pred sabo na hribčku vidimo farno cerkev Sv. Lovrenca . Zavijemo levo,  mimo osnovne šole  se napotimo po asfaltni poti navzgor. Hodimo med vinogradi in kmalu na desni zagledamo Obsotelje z Medvednico na Hrvaškem (najvišji vrh Sljeme) v ozadju. Viden je tudi »Lusthaus« (lepa razgledna točka). Tja bi prišli, če bi za kapelico na razpotju šli levo po makadamski poti, mi pa krenemo naprej po asfaltni poti in ta nas pripelje do novega razpotja Drenovec - Bukovje.

Nadaljujemo naravnost in tako prispemo do zbirke majolik Babič. Pot se vzpenja, odpravimo se skozi manjši gozd in prispemo na razpotje, kjer bi naravnost tudi prišli do Bizeljskega gradu, vendar zavijemo desno, gremo mimo Vinotoča Malus in v daljavi prvič zagledamo Bizeljski grad.

Od tu se naša pot strmo spušča, poteka skozi gozd, mimo hrama, nato pa kmalu zagledamo Obsotelje z mestom Klanjec na Hrvaškem. Pot nas spet pripelje do križišča, držimo se desno, hodimo po asfaltni poti in v naslednjem razpotju spet sledimo asfaltu ter zavijemo levo.

Pri označevalni tabli nato zavijemo strogo desno na makadamsko kolovozno pot, ki vijuga čez potoček, med njivami, travniki in vinogradi s stalnim pogledom na Bizeljski grad in nas pripelje do ceste Bizeljsko - Orešje.

Zavijemo levo, gremo po asfaltni cesti mimo cerkve Sv. Magdalene. Po rahlem vzponu pridemo do vinogradniške domačije Malus, na desni pa je stara šola Orešje, imenovana po A.M.Slomšku.
še eno mogočno stavbo vidimo na tej poti in to je šribarjeva domačija (sedaj Faber) od nekdaj »Freihof« (tu je najdena halstadska urna - žara, kar kaže na naselje že 3500 let p.n.š.).

Na poti nas na levi ves čas spremlja pogled na Bizeljski grad in tako počasi prispemo pred grajske kleti in kaščo, torej pod Bizeljski grad. Grajsko pot nadaljujemo po grajskem drevoredu, ki nas pripelje v Bizeljsko vas do domačije Rožman, kjer raste ena najstarejših lip v Sloveniji, stara preko 300 let in naprej do križišča.

Podamo se naravnost, gremo nekoliko navkreber in po stari grajski gozdni poti do Lovske koče in »Lusthausa«.Tu se ponuja čudovit pogled na Bizeljsko z okolico. Spustimo se po kolovozni poti med vinogradi in pridemo do Slavikove kapelice, kjer po Grajski poti nadaljujemo do izhodišča, torej do središča Bizeljskega.

Podrobnosti:

Tip poti: Pohodniška pot
Težavnost: Lahka
Trajanje: 4 h
Dolžina poti: 12 km
Višinska razlika: 393 m
Začetna točka: Izdpred stavbe krajevne skupnosti Bizeljsko
Prenesi GPS datoteko in si oglej zemljevid.Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2022 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU