Grajska pot (Bizeljsko)

Dolžina poti: 6,5 km
Čas trajanja: 3 ure
Začetna točka: središče Bizeljskega

Dolžina poti: 6,5 km
Čas trajanja: 3 ure
Začetna točka: središče Bizeljskega


Kot že ime pove, nas pot popelje do Bizeljskega gradu. Izhodiščna točka je na Kumrovški cesti v središču Bizeljskega, kjer je informativna tabla. Pred sabo na Hribčku vidimo farno cerkev sv. Lovrenca. Pri mogočni Kosovi hiši krenemo levo in se mimo osnovne šole napotimo po asfaltni poti navzgor. Hodimo med vinogradi in kmalu na desni zagledamo Obsotelje z Medvednico na Hrvaškem (najvišji vrh Sljeme) v ozadju. Levo se nam odpre slikovit pogled na del »Vidove poti« in cerkev sv. Vida, ki jo spremlja Orlica s špičkom. Viden je tudi »Lusthaus« (lepa razgledna točka). Tja bi prišli, če bi za kapelico na razpotju šli levo po makadamski poti, mi pa krenemo naprej po asfaltni poti in ta nas pripelje do novega razpotja Drenovec–Bukovje.

Nadaljujemo naravnost in tako prispemo do vinske kleti »Pr' Mrazi« z znano zbirko majolik in po rahlem vzponu do stare domačije Premelč – »Puhpinter«, kjer hranijo veliko starega kmečkega orodja.

Tu se še vedno vzpenjamo in pot nadaljujemo skozi manjši gozd ter prispemo na razpotje, kjer bi naravnost prišli tudi do bizeljskega gradu, vendar zavijemo desno, gremo mimo Lupšinovih do »Vinotoča Malus« in v daljavi prvič zagledamo bizeljski grad. Od tu se naša pot strmo spušča skozi Sračjek, poteka skozi gozd, mimo hrama, nato pa kmalu zagledamo Obsotelje z mestom Klanjec na Hrvaškem. Pot nas spet pripelje do križišča, v daljavi zagledamo razvaline Cesargrada na Hrvaškem, držimo se desno, hodimo po asfaltni poti in v naslednjem razpotju spet sledimo asfaltu ter zavijemo levo. Pri označevalni tabli nato zavijemo strogo desno na makadamsko kolovozno pot, ki vijuga čez potoček, med njivami, travniki in vinogradi s stalnim pogledom na bizeljski grad in nas pripelje do ceste Bizeljsko– Orešje.

Zavijemo levo, gremo po asfaltni cesti mimo cerkve sv. Magdalene. Po rahlem vzponu pridemo do vinogradniške domačije Malus, na desni pa je stara šola Orešje, imenovana po A. M. Slomšku.

še eno mogočno stavbo vidimo na tej poti, in to je šribarjeva domačija (zdaj Faber), od nekdaj »Freihof« (tu je najdena halstadska urna – žara, kar kaže na naselje že 3500 let pr. n. št.). Ob poti srečamo nekaj domačij, ki ponujajo vino, in sicer: Pavlin, Petrišič, Kunst, Zagmajster, »Vinski hram Berkovič« in druge.
Za hišami v vasi se dviga več pečin, med katerimi dominira t. i. »Vlka« pečina. Na poti nas na levi ves čas spremlja pogled na bizeljski grad in tako počasi prispemo pred grajske kleti ter kaščo, torej pod bizeljski grad.

Grajsko pot nadaljujemo po grajskem drevoredu, ki nas pripelje v Bizeljsko vas do domačije Rožman, kjer raste najstarejša lipa v Sloveniji, stara več kot 300 let, in naprej do križišča.

Podamo se naravnost, gremo nekoliko navkreber in po stari grajski gozdni poti, mimo »Tolovajskega grabna«, do Lovske koče in »Lusthausa«. Tu se ponuja čudovit pogled na Bizeljsko z okolico. Spustimo se po kolovozni poti med vinogradi in pridemo do »Slavikove« kapelice, kjer po »Grajski poti« nadaljujemo do izhodišča, torej do središča Bizeljskega.

Zanimivosti ob poti: zbirka naravne in kulturne dediščine Bizeljskega in Slomškova soba v župnišču, cerkev Sv. Lovrenca in cerkev Sv. Antona, Center za razvoj podeželja – razstavna soba, vinotoč Kovačič, cerkev sv. Antona, bizeljski grad, klet Klakočar in Berkovič, Lusthaus.

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2022 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU