0
  kultura_2

  Muzeji in zbirke

  Poleg klasičnih muzejev (npr. Posavski muzej) najdete v Brežicah in okolici tudi številne manjše muzejske zbirke, arhive in zgodovinske hiše. Večina jih je namenjenih predstavitvi starih kmečkih in obrtniških običajev, ohranjanju spomina na pomembne zgodovinske osebnosti s tega območja ter ohranjanju in oživljanju dragocene zgodovine nasploh.
   

  Posavski muzej Brežice

  V gradu Brežice, spomeniku nepremične dediščine, od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes.

  Kmetija Omerzu

  Kmetija Omerzu leži v Posavju, v vasi Zgornja Pohanca, na obrobju Kozjanskega parka. Obdana je z gozdom in neokrnjeno naravo.

  Pleteršnikova domačija Pišece

  V hiši se je leta 1840 rodil in leta 1923 umrl slovenski jezikoslovec, avtor Slovensko-nemškega slovarja, Maks Pleteršnik.

  Zbirka starin družine Rezelj

  Gre za družinsko zbirko, ki v muzeju razstavlja stare predmete, ki so jih ljudje nekoč uporabljali v gospodinjstvu ter kmetijska, vinogradniška, sadjarska in obrtniška orodja.

  Zbirka starin Travnikar

  Zbirko sestavljajo orodja in predmeti, ki so jih prebivalci tukajšnjih krajev uporabljali pri vsakdanjem delu. Sestavlja jo okoli 2000 različnih predmetov. 

  Zbirka majolik družine Babič

  Nekaj več kot 1500 raznolikih in zanimivih majolk priča o svoji priljubljenosti pri raznih narodih, saj so prispele v to zbirko skoraj z vsega sveta. Zbirko vam bo slikovito predstavila, opisala njihov izvor in posebnosti zbirateljica ter njihova lastnica.

  Banova domačija

  Na domačiji v Artičah si je mogoče ogledati obnovljeno hišo, gospodarsko poslopje, čebelnjak, koruznjak, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadja in mlako. Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki. Obnovljena ali pa na novo zgrajena je bila okoli leta 1780, nekatera hrastova bruna pa izvira celo iz leta 1450.
  Za skupine nad 15 oseb je možen voden ogled s pogostitvijo, po predhodnem dogovoru.

  Zeliščarska kmetija Fabinc - gojenje in predelava zelišč

  Kmetija je v naselju Črnc, ki leži 500 metrov severno od brežiške obvoznice. Na kmetiji se ukvarjajo z gojenjem in predelavo zelišč. Na naravi prijazen način gojijo zelišča, jih sami sušijo, predelujejo v kapljice, mazila... 

  Kovaški muzej Podgoršek

  Družinski muzej je urejen v nekdanji kovačiji, v kateri so nekje od 2. polovice 19. stoletja delovale tri generacije kovačev.

  Stalne razstave o ponudbi Bizeljskega

  V sejni sobi prenovljenega večnamenskega doma Bizeljsko je na ogled razstava ponudbe kraja, turističnih posebnosti, vinarjev in delovanja društev.

  Lovski muzej Polovič

  Predstavlja edinstveno zasebno zbirko, kjer lahko obiskovalci opazujejo živali afriške divjine, slovenskih gozdov ter severno ameriške stepe. Ogledate si lahko 50 različnih živali.

  Atelje likovnice Vladke Sumrek

  Atelje priznane slikarke Vladke Sumrek je hkrati razstavni prostor njenih umetnij.