Muzeji in zbirke

Poleg klasičnih muzejev (npr. Posavski muzej) najdete v Brežicah in okolici tudi številne manjše muzejske zbirke, arhive in zgodovinske hiše. Večina jih je namenjenih predstavitvi starih kmečkih in obrtniških običajev, ohranjanju spomina na pomembne zgodovinske osebnosti s tega območja ter ohranjanju in oživljanju dragocene zgodovine nasploh.

Posavski muzej Brežice

V gradu Brežice, spomeniku nepremične dediščine, od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes.

Banova domačija

Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki.

Zbirka majolik družine Babič

Nekaj več kot 1500 raznolikih in zanimivih majolik priča o svoji priljubljenosti pri raznih narodih, saj so prispele v to zbirko skoraj z vsega sveta. Zbirko vam bo zbirateljica in njihova lastnica slikovito predstavila ter opisala njihov izvor in posebnosti.

Zbirka starin družine Rezelj

Gre za družinsko zbirko, ki v muzeju razstavlja stare predmete, ki so jih ljudje nekoč uporabljali v gospodinjstvu, ter kmetijska, vinogradniška, sadjarska in obrtniška orodja.

Zbirka starin Travnikar

Zbirko sestavljajo orodja in predmeti, ki so jih prebivalci tukajšnjih krajev uporabljali pri vsakdanjem delu. Sestavlja jo okoli 2000 različnih predmetov.

Kovaški muzej Podgoršek

Družinski muzej je urejen v nekdanji kovačiji, v kateri so nekje od druge polovice 19. stoletja delovale tri generacije kovačev.

Lovski muzej Polovič

Lovski muzej Polovič predstavlja edinstveno zasebno zbirko, kjer lahko obiskovalci opazujejo živali afriške divjine, slovenskih gozdov in severnoameriške stepe. Ogledate si lahko 50 različnih živali.

Pleteršnikova domačija Pišece

V hiši se je leta 1840 rodil in leta 1923 umrl slovenski jezikoslovec, avtor Slovensko-nemškega slovarja, Maks Pleteršnik.

Stalne razstave o ponudbi Bizeljskega

V sejni sobi prenovljenega večnamenskega doma Bizeljsko je na ogled razstava ponudbe kraja, turističnih posebnosti, vinarjev in delovanja društev.

Rojstna hiša dr. Jožeta Toporišiča

© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU