0

  Posavski muzej Brežice

  V gradu Brežice, spomeniku nepremične dediščine, od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes.

  O času od prazgodovine do prihoda Slovanov pripoveduje arheološka zbirka. Kako so stanovali, delali, verovali in se likovno izražali prebivalci Posavja v 19. in 20. stoletju priča več sto predmetov v etnološki zbirki. V zbirki Kmečki upori in reformacija je s predmeti, slikovno in pisno predstavljeno burno 16. stoletje, čas kmečkih uporov, turških vpadov in reformacije. Med razstavljenimi predmeti je faksimile Dalmatinove Biblije – prevoda svetega pisma iz nemščine v slovenščino, izdane leta 1584, muzej pa hrani tudi original.

  Razstava Bürger – mestjan – meščan nas sprejme v salonu iz leta 1900 s pogledom na mestno ulico in v intimo meščanske spalnice. Dvoramne baročne stopnice vodijo iz dvorane v drugo polovico muzeja, kjer se seznanimo z zgodovino 20. stoletja na razstavi Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990. V umetnostnozgodovinsko urejenem muzejskem delu je na ogled bogata posvetna in cerkvena baročna dediščina Posavja ter galerija del Alenke Gerlovič. Zaključek muzeja je posvečen spominu na ustanovitelja, skrbnega zbiratelja, dolgoletnega ravnatelja (1949–1963) muzeja in slikarja Franja Stiplovška.
   
  Grad Brežice je tudi prostor za:občasne umetnostne razstave v Galeriji, poroke v eni najlepših baročnih dvoran v Sloveniji, koncerte, razne kulturne prireditve in slovesnosti v Viteški dvorani, razna predavanja, literarne večere, kulturne prireditve, delavnice…, poletne koncerte na grajskem dvorišču, snemanja in fotografiranja v grajskem ambientu in Viteški dvorani, rokodelske in praznične sejme na grajskem dvorišču, raznolike pedagoške programe.  

  Odpiralni čas:
   
  ZIMSKI ČAS (november—marec)
  od torka do sobote: 8.00–16.00
  nedelje in prazniki: 13.00—16.00
   
  POMLADNI IN JESENSKI ČAS (april—junij in september—oktober)
  od torka do sobote: 10.00—18.00
  nedelje in prazniki: 14.00—18.00 

  POLETNI ČAS (julij—avgust)
  od torka do sobote: 10.00—20.00
  nedelje in prazniki: 14.00—20.00 

  Ogled je možen v okviru odpiralnega časa. Za najavljene skupine poskrbimo za voden ogled tudi ob drugih urah in dneh.
   
  VSTOPNINA:

  Posamezniki:
  Odrasli                                                                                              3 €
  Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci                  2 €
  Družine                                                                                             6 €

  Organizirane skupine nad 10 oseb:
  Odrasli                                                                                           2,5 €
  Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci               1,5 €
  Pedagoški programi                                                                         1 €

  Prost vstop: predšolski otroci, invalidi, brezposelni, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a ter drugih stanovskih društev, povezanih z muzejsko dejavnostjo, turistični vodniki in spremljevalci skupin in invalidov ter novinarji (z dokazili).

  Prost vstop: 8. februarja (slovenski kulturni praznik), 18. maja (mednarodni muzejski dan), na poletno muzejsko noč, 26. junija (dan Posavskega muzeja Brežice), 3. decembra (Ta veseli dan kulture) in na druge objavljene datume. 
  Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice
  Navodila za pot

  +386 7 466 05 17
  vodnik@pmb.si
  Obišči spletno stran
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.
  Z vsakim opravljenim spletnim nakupom podpirate razvoj trajnostnih iniciativ v občini Brežice.