0

  Zbirka starin Travnikar

  Etnografska zbirka

  V preteklosti so se prebivalci Vitne vasi, okoliških vasi in naselij preživljali večinoma s kmetijstvom. Redili so živino, obdelovali polja in vinograde. Njihovo življenje je bilo težko, veliko je bilo fizičnega dela, saj so vsa dela opravljali ročno, strojev ni bilo. Pri delu so si lahko pomagali le z živino in različnimi orodji, ki so jih veliko naredili sami ali različni mojstri npr. kovači, mizarji, lončarji ipd. Po drugi svetovni vojni se je začel razvoj v Sloveniji, tudi na širšem območje Bizeljskega in okoliških vasi. Gospodarji na kmetijah so ostareli, prišlo je do menjave generacij, novi gospodarji na kmetijah so si začeli prizadevati, da bi modernizirali svoje kmetije in si tako olajšali delo, pridelali več in tako imeli več sredstev za življenje in za vlaganja v kmetijo. Najbolj premožni kmetje so začeli nabavljati prve stroje npr. traktorje in priključke zanje, s katerimi so delali tudi pri ostalih kmetih, uporabljati so se začele prve motorne kosilnice, motorne škropilnice in drugi pripomočki za vinogradništvo. Ročne žage so postopoma zamenjale motorne žage, uporabljati so se začeli tudi novi predmeti v gospodinjstvu npr. električni likalniki, saj je v te kraje prišla tudi elektrika. Zaradi nabave in uporabe novih strojev, orodij in pripomočkov, se večinoma niso več uporabljala orodja in predmeti, ki so jih uporabljali predniki. Začela se je tudi obnova hiš, gospodarskih poslopij in bolj intenzivna obdelava  njiv, vinogradov itd. Orodja in predmeti, ki so jih uporabljali predniki, se niso več uporabljala, in so postala napoti. Tako je začela propadati in se uničevati slovenska dediščina. Lastniku zbirke ni bilo vseeno kaj se dogaja s temi orodji in predmeti, kar ga je vzpodbudilo, da je začel z zbiranjem teh orodij in predmetov, ki bi jih ljudje sicer zavrgli.

  Z leti se jih je nabralo kar veliko, tako da je zbirka sedaj že kar obsežna. Sestavlja jo okoli 2000 različnih predmetov. V zbirki so kmetijska orodja in predmeti, vinogradniška orodja in predmeti, obrtniško orodje, predmeti za gospodinjstvo in drugi predmeti.

  Predstavitev zbirke:
   
  - kmetijska orodja in predmeti
  stroji in orodja, ki so služili za obdelavo polj kot so razni železni plugi, sejalnica, ogrebači, okopači, izkopači, obračalniki za seno, lesene brane, komati za konje, vprežne telege in jarmčki, sani, ter različno ročno orodje, ki se je uporabljalo v poljedelstvu npr. motike, srpi, lesene vile, cepci za mlatenje žita, pajkl, mlatilnica ipd.
   
  - vinogradniška orodja in predmeti
  razne škarje, škropilnice za zapraševanje z žveplom ali z galico v prahu, ročne škropilnice, mlini za grozdje, sadje, brente, škafci, majolke – vrči za vino, pletenke, berivci, leseni sodi, rigli, ključi za odpiranje sodov, lesena preša;

  - obrtniško orodje
  šivalni stroji, stroji za čevljarsko obrt, orodja za čevljarsko obrt, orodja za mizarstvo, kolarstvo, sodarstvo, kovaštvo, lesarstvo, žganjekuho;

  - predmeti za gospodinjstvo 
  razni likalniki, mlinčki za kavo, mlinčki za mletje orehov, lončene posode, metrga, jedilni pribor, sita, nečke, svečniki, tehtnice;
   
  - ostali predmeti v zbirki
  radio sprejemniki, pisalni stroji, telefon, slike, ogledala, gramofon, star denar (bankovci, kovanci) itd.

  Zbirka se še vedno dopolnjuje, zato je lastnik vesel vsakega novega predmeta, ki ga najde oz. dobi. 

  Poleg zbiranja starih orodij in predmetov skušajo ohraniti tudi stare vrste sadnega drevja. V okolici hiše in v sadovnjaku so zasajene različne vrste sadnega drevja kot so: orehi, jablane (mošančke), kutine, slive bistrice, češnje, divje češnje, vinogradniške breskve, hruške (tepka, vinska moštnica) nešpelj, marelice, bela murva, in drevesa, ki jih poznam iz svoje mladosti:  lipa, dren, navadna leska, divji kostanj, bor, beke, pravi kostanj itd.

  Za ogled zbirke se je potrebno predhodno naročiti!
   
  Vitna vas 17, 8259 Bizeljsko
  Navodila za pot

  +386 41 871 016
  srecko.travnikar@siol.net
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.
  Z vsakim opravljenim spletnim nakupom podpirate razvoj trajnostnih iniciativ v občini Brežice.