Nekdanji Frančiškanski samostan

Za samostan je bilo usodno leto 1941, ko je nemški okupator zaplenil stavbo, cerkev porušil do prezbiterija, menihe pa izgnal in ustanovil nemško gimnazijo. Frančiškani so močno vplivali na kulturo, šolstvo in socialo. Danes v obnovljeni stavbi deluje Gimnazija Brežice.

Nekdanji Frančiškanski samostan
Samostan s cerkvijo sv. Antona Padovanskega so ustanovili Frankopani med letoma 1660 in 1685. Po potresu januarja 1917 je bila stavba prezidana v enonadstropno stavbo. Aprila 1941 so Nemci patre izgnali, cerkev in del samostana porušili ter tu ustanovili nemško gimnazijo. Frančiškani so močno vplivali na kulturo, šolstvo in socialo. Z zrušenjem in odpravo samostana sta bili prizadeti tako urbana kot duhovna ubranost mesta. Danes v obnovljeni stavbi deluje Gimnazija Brežice.

Pred stavbo stoji tudi delo kiparja Stojana Batiča, kip v bronu iz leta 1956 – Suzana, ki je del javnega prostora pred Gimnazijo Brežice in predstavlja poseben primer javnega spomenika mladostnici, gimnazijki, odraščajoči ženi. Kiparsko delo izhaja iz akta in predstavlja samostojno figuro mladenke, ki v sproščeni, sedeči drži, ujeta v igrivem gibu simbolizira mladostno vnemo in zagnanost.

Trg izgnancev 14, 8250 Brežice

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU