BAZEN PRILOŽNOSTI ZA GEOTERMALNO ENERGIJO V OBČINI BREŽICE

Krško-Brežiško polje je že dolgo poznano po svojih termalnih vrelcih. Njihov pomen so prepoznali že Rimljani, ki so živeli na tem območju, kasneje pa viri omenjajo odkritje vrelcev termalne vode leta 1797. Po poplavah so bili ti vrelci ponovno odkriti leta 1854, ko so njihovi lastniki grofje Attemsi dovolili brežiškemu frančiškanu Zagorcu, da je zgradil zasebno kopališče. Kasneje so grofje Attemsi leta 1924/25 zgradili lastno sodobno javno zdravilišče skupaj s prvim hotelom Toplice na območju današnjih Term Čatež.

BAZEN PRILOŽNOSTI ZA GEOTERMALNO ENERGIJO V OBČINI BREŽICE

Avtor fotografije: Terme Čatež d.d.

Tokom zgodovine je nastala tudi legenda o nastanku termalnih vrelcev, saj so si ljudje razlagali, da za termalno vodo poskrbi škrat Čatež - pol kozel, pol človek. »Ima rogove, dolga ušesa in brado. Svojo postavo zmore spreminjati, kakor hoče: v travi često ni večji kakor bilka, v gozdu pa mogoče še drevo prekaša po velikosti. Ljudje ga včasih vidijo, kako sedi na visokih pečinah in se greje na soncu. Drvarjem prinaša, če so žejni, mrzle čiste vode, planinskim pastirjem nabira jagod in malinic. Pokaže se često vrh pečin ali pa na močvirnih tleh, kjer preiskuje izvire; na mestih, kjer si je dal Čatež opravka, so ljudje že večkrat odkrili izvirke z dobro pitno vodo.« (Jakob Kelemina, Bajke in pripovedke slovenskega naroda, 1930)

BAZEN PRILOŽNOSTI ZA GEOTERMALNO ENERGIJO V OBČINI BREŽICE

Avtor fotografije: Terme Čatež d.d.

Danes ima občina Brežice tri večje aktivne uporabnike geotermalne energije. To so podjetje AFP d.o.o. iz Dobove (geotermalno energijo uporabljajo za ogrevanje individualnih prostorov), podjetje Terme Čatež d.d. iz Čateža ob Savi (geotermalno energijo uporabljajo za ogrevanje individualnih prostorov, ogrevanje sanitarne vode, kopanje in balneologijo, ogrevanje rastlinjakov, taljenje snega, imajo pa tudi opazovalno vrtino) ter podjetje Terme Paradiso, Marjan Cvetkovič s. p. iz Dobove (geotermalno energijo uporabljajo za ogrevanje individualnih prostorov, ogrevanje sanitarne vode, kopanje in balneologijo). Mnogo gospodinjstev ima tudi lastne toplotne črpalke, s katerimi ogrevajo svoje domove. Prav z uporabo toplotnih črpalk lahko vsak posameznik prispeva k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov in se s tem bori proti podnebnim spremembam.


BAZEN PRILOŽNOSTI ZA GEOTERMALNO ENERGIJO V OBČINI BREŽICEGeotermalna voda kot vir obnovljive energije je pomembna ne samo pri ogrevanju bivalnih prostorov, ampak tudi pri ogrevanju rastlinjakov oziroma gojilnic, v katerih vzgajamo rastline (na primer paradižnik, papriko, kumare in rože) ali gojimo ter predelujemo živali (ribe, žuželke). Prav v občini Brežice so leta 1962 kot prvi v Sloveniji uporabili geotermalno energijo za ogrevanje rastlinjakov v organizaciji KZ Brežice. Leta 1996 pa se je tu začela prva hidroponska proizvodnja paradižnika v Sloveniji. Trenutno se v Sloveniji geotermalna energija za ogrevanje velikih rastlinjakov uporablja predvsem v Prekmurju.
Če pa povežemo geotermalno vodo in turizem, so seveda vsem znana termalna zdravilišča, kjer blagodejna voda lajša mnoge zdravstvene težave in omogoča sproščeno kopanje na bazenu. V občini Brežice imamo kar dve termalni zdravilišči (Terme Čatež in Terme Paradiso). Zelo zanimiv turistični produkt je tudi geotermalna učna pot (primer lahko najdemo v občini Cerkno), medtem ko se lahko veliko o geotermalni energiji naučimo v zabavno-izobraževalnih centrih. Eden takih naj bi v kratkem nastal tudi v občini Brežice.

BAZEN PRILOŽNOSTI ZA GEOTERMALNO ENERGIJO V OBČINI BREŽICE

Geotermalna energija je resnično vir prihodnosti. Je obnovljiv energetski vir, ki poleg elektrike in toplote doma zagotavlja tudi prehrano in prijetno preživljanje prostega časa.


GeoFood projekt je financiran čez ERANET Cofund GEOTHERMICA projekt (projektna št. 731117), s podporo Evropske komisije, The Research Council in Iceland (Rannis), Netherlands Enterprise Agency (RVO), Ministrstva za infrastrukturo RS in Ministrstva za okolje in prostor RS. Več o projektu si lahko preberete na https://geofoodproject.eu/. Projektni partnerji so: Wageningen University & Research, LandIng Aquaculture, Ammerlaan (Netherlands), University of Iceland, Samraekt (Iceland), Univerza v Mariboru in Občina Brežice.

  

BAZEN PRILOŽNOSTI ZA GEOTERMALNO ENERGIJO V OBČINI BREŽICE
  
NAZAJ
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU