Brežice- Evropsko mesto športa 2022

 
Brežice, mesto športa za vse generacije

Občina Brežice je pridobila naziv Evropsko mesto športa 2022, kar predstavlja primer dobre prakse, kjer je šport orodje v službi zdravja, povezovanja, izobraževanja ter medsebojnega spoštovanja.
Brežice, mesto športa za vse generacije

S pridobitvijo naziva in aktivnostmi, ki se bodo izvedle v prihodnjem letu (2022), želi občina povečati promocijo aktivnega življenjskega sloga za vse generacije, ter pridobiti več sredstev, tudi z zasebnimi vlagatelji, kar je dobra popotnica pri razvoju športa in turizma. Seveda pa obenem ta naziv predstavlja priznanje vsem posameznikom, oziroma prostovoljcem, ki delujejo na področju športa. Mimogrede, ali ste vedeli, da imamo v običini Brežice registriranih 40 športnih društev?
Brežice, mesto športa za vse generacije

V okvirju kanditature si je občina zadala naslednje cilje:
  • aktivacija občanov in povečanje športno aktivnih občanov iz 35 % na 45 %;
  • zagotavljanje optimalnih pogojev za športno-rekreativno udejstvovanje za vse generacije;
  • zagotavljanje primerne športne infrastrukture na podeželju in zagotovitev redne športne vadbe;
  • zagotavljanje dostopnosti in skladnosti z zeleno mobilnostjo;
  • povezovanje zdravstvenih organizacij s športnimi društvi/klubi in aktivnostmi – »vadba za zdravje, vadba na recept«;
  • vzpostavitev oziroma razširitev dostopne športne infrastrukture,  razširitev in prilagoditev dostopnih športnih programov za gibalno ovirane osebe in invalide;
  • uvedba dodatne ure športne vzgoje v osnovne in srednje šole v naši občini.  
Kako pa je potekal sam postopek pridobitve? 
 
Vsako leto Evropska zveza prestolnic in mest športa, ki omogoča kandidature za naziv v večih kategorijah, oziroma kategorizira glede na število prebivalcev. Občina je skupaj s partnerji, ki v lokalnem okolju delujejo na področju športa in športnega turizma, oddala prijavo za kandidaturo, oziroma naziv "mesto športa", saj izpolnjuje kategorijo po številu prebivalcev. Pridobivanje naziva je potekalo v večih korakih, a ključni je moral vsebovati opis športne infrastrukture v mestu, opis strategije razvoja športa, način izvajanja programov športa, delo z invalidi, starejšimi in ostalimi na področju športa, športni turizem, športni dogodki, ter predlog programa in promocijskih aktivnosti v letu pridobitve naziva, ter dodatne prednosti in ugodnosti športne vadbe za vse občane.
 
Brežice, mesto športa za vse generacije

Naslednji korak pri prijavi je bil sestanek, oziroma srečanje s predstavniki športa in športnega turizma, skrben pregled športne infrastrukture in pogojev za športne aktivnosti v občini s strani delegatov skupine ACES Europe.

Naj še kot zanimivost omenimo tudi to, da je občina Brežice tretja občina, ki je prejela naziv Evropsko mesto športa. Do sedaj je to uspelo še Mestni občini Maribor in občini Krško.

 

 
NAZAJ
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU