V Brežicah o podnebnih spremembah in trajnostnemu razvoju slovenskega turizma

 
V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino smo v četrtek,  10. novembra 2022, gostili zaključno letno srečanje članov Konzorcija Slovenia Green, ki združuje destinacije in ponudnike s pridobljenim znakom Slovenia Green. Destinacija Čatež in Brežice je letos pridobila naziv Slovenia Green Destination PLATINUM, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacije. Najvišji znak smo pridobili s strateškim pristopom k razvoju turizma.
Zelena shema slovenskega turizma združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji.

Za usmerjeno delovanje na področju razvoja trajnostnega turizma je ključno aktivno sodelovanje med destinacijami, turističnimi ponudniki in drugimi turističnimi deležniki. V ta namen je bila leta 2015 razvita Zelena shema slovenskega turizma, nacionalni certifikacijski program, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji.
 
Srečanje z delavnico na temo blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje

S Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru, ki ima sedež v Brežicah, smo organizirali predavanje in delavnico na temo blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje. Ne le da Fakulteta za turizem aktivno sodeluje z nami, lokalno turistično organizacijo, smo tudi ena od destinacij za katero je bil pilotno pripravljen izračun ogljičnega odtisa.

Predstavljen je bil nastajajoč model ocene ogljičnega odtisa slovenskega turizma z načrti njegove praktične uporabe v prihodnje. Spoznali smo tudi dosedanje rezultate projekta Podnebne spremembe in trajnostni razvoj slovenskega turizma. V delavničnem delu, ki ga je vodila Fakulteta za turizem UM, smo s pomočjo pogovora in interaktivnih metod delili izkušnje in lastne dobre prakse ter pridobili vpogled glede primernih ukrepov in potreb po pomoči pri ukrepih blaženja in prilagajanja slovenskega turizma na podnebne spremembe.
 
Delavnica podnebne spremembe in prilagajanje nanje


Podnebne spremembe so tukaj in zdaj.

To smo občutili tudi v letošnjemu letu, ko je Slovenija doživela največji požar v zgodovini. Priča smo izjemno vročim poletjem, poletnim sušam, presušenim izvirom pitne vode, poplavam, nevihtam, … -  narava nas opozarja, da se moramo na podnebne spremembe prilagoditi in jih blažiti.
Potrebno bo zaščititi tudi delavce v turizmu. Potrebno bo več zelenega osenčenja, več znanja o prvi pomoči ter več lokacij defibrilatorjev. Poletne suše bodo običajne, saj se obeta do 5°C višja poletna temperatura do leta 2100. Manj bo snežnih padavin in snežne odeje, kar bo temeljito vplivalo na delovanje zimskega turizma. Podaljšala se bo poletna sezona, kar bo pomenilo, da se bo povečal pritisk turizma predvsem na gorska in ranljiva območja. Jezera in reke bodo postala za turiste bolj privlačna v prihodnosti, vendar bo suša vplivala na vodostaje in s tem možnosti aktivnosti na vodi. Več energije bo potrebne za ohlajevanje, potrebno bo izkoriščati obnovljive vire energije, predvsem geotermalne, ki je v Brežicah kot termalni destinaciji še kako pomembna.
 
Srečanje smo zaključili terensko s predstavitvijo načrtovanih aktivnosti vzpostavitve Dostopnega vodnega centra Brežice in predvsem z razmišljanjem kako lahko vsak izmed nas izboljša svoje navade.

Delavnica podnebne spremembe in prilagajanje nanje
Dejstvo je, da je razvoj trajnostnih oblik turizma nujen, če želimo ohraniti najlepše kotičke našega planeta in odkrivanje le-teh omogočiti tudi prihodnjim generacijam.
NAZAJ
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU