Otvoritev nove kolesarske poti: Brežice - Dobova


Pogosto slišimo, da je trajnostni razvoj edina pot za uspešno prihodnost. To še zlasti velja za promet, ki je eden glavnih virov onesnaženja zraka in podnebnih sprememb. Prizadevanja k trajnostni družbi in mobilnosti so tudi temeljni cilji uredbe trajnostne mobilnosti Evropske unije ki ima za cilj nizko ogljično družbo. Tega se zavedamo tudi v občini Brežice, kjer si v zadnjem času vztrajno prizadevamo za večjo trajnostno mobilnost in boljšo prometno povezanost med kraji.

 

Otvoritev kolesarske proge Brežice - Dobova


Kolesarska pot v dolžini 4,6 km

V ta namen smo v občini pričeli z obširnimi projekti vzpostave novih kolesarskih povezav in izboljšanju cestne infrastrukture.  Občina Brežice je bila za urejanje novih kolesarskih povezav namreč uspešna na razpisu za pridobitev sredstev za operacijo, ki jo financira EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

»Operacija se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. V mesecu oktobru so tako odprli sodobno kolesarsko povezavo Brežice-Dobova, ki meri skupno 4,6 km ob državni cesti R2-420 Brežice-Dobova ter omogoča hitro in predvsem varno kolesarsko povezavo med Brežicami in Dobovo. Projekt je bil sofinanciran s strani evropskih sredstev, njegova celotna vrednost pa znaša 2,9 mio EUR. Občina Brežice je s projektom zagotovila kakovostne infrastrukturne pogoje in bo s tem v prihodnje spodbujala uporabo kolesa tudi za dnevno migracijo.


Otvoritev kolesarske proge Brežice - Dobova


Slovenia green destination Platinum

Dolgoročno Brežice strmijo k vzpostavitvi trajnostne mobilnosti, izboljšanju pogojev za varno kolesarjenje in posledično zmanjševanje števila vozil na cesti. Kakovostne investicije v trajnostno mobilnost so tudi ena od vodil občinskega turizma, kar kaže na dejstvo, da si destinacija Čatež in Brežice lasti naziv Green Destination Platinum ter si kot zelena destinacija, vključno z vsemi deležniki v turizmu, trudimo ustvariti okolijsko in družbeno odgovorno destinacijo, katere ponudba temelji na trajnostnih produktih.

Naložba je velik doprinos k varnemu kolesarjenju in zdravemu načinu življenja

Pridobljene kolesarske povezave so namenjene tako lokalnim prebivalcem, kot tudi turistom in v prvi vrsti promovirajo trajnostno gibanje. Kolesarska trasa je umeščena v okolje izven preobremenjenih prometnih konic in razbremenjuje promet in ponuja odlično raziskovanje okolice in znamenitosti na kolesu. Poleg kolesarjenja povezuje še ostale načine trajnostnega potovanja na destinaciji, kot so hoja, saj je v bližini ogromno sprehajalnih poti, promovira lokalne ponudnike v okolici ter promovira ohranjanje lokalnega okolja.

 

Otvoritev kolesarske proge Brežice - Dobova

 
V najmlajše Terme Paradiso se kolesarji sedaj lahko odpravijo iz Brežic v Dobovo in se okrepčajo na Mostecu pri lokalnih ponudnikih. Tam se nahaja najstarejša gostilna v Posavju stara gostilna Krulc in gostilna Cetin, katera je dobitnica okoljskega certifikata Green Key. Nato se lahko podajo preko Save še z edinim delujočim brodom na reki Savi, ki je še ena izmed trajnostnih načinov prevoza na destinaciji. Brod povezuje vas Mostec z največjim termalnim kompleksom v državi – Termami Čatež. 

Z gradnjo in povezavo kolesarskih poti so turistične destinacija prijazna do turistov, saj omogoča varno raziskovanje novih točk, tako posameznikom kot družinam. 
NAZAJ
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU