Poletno dogajanje v starem mestnem jedru bo okolju prijazno

Na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice smo včeraj na novinarski konferenci predstavili načrte poletnega dogajanja v starem mestnem jedru. S ključnimi deležniki pri načrtovanju trajnostnih in (še bolj) zelenih prireditev smo podpisali »zero waste zavezo« pri organizaciji največjega poletnega projekta – »Mestne promenade«.
 

Otvoritev brežiškega poletnega dogajanja bo zadnji vikend v juniju

Pestro poletno dogajanje bomo v Brežicah otvorili že zadnji vikend v juniju, in sicer v petek, 23. 6., s tradicionalnim »Dnevom kruha, vina in salam«, ki bo letos prvič potekal v središču starega mestnega jedra. Na stojnicah bomo tako degustirali najboljša vina lokalnih vinogradniških društev, okušali dobrote, ki jih bodo pripravila turistična društva in domače kruhe, ki bodo sodelovali na tekmovanju v peki domačega kruha. Podelili bomo tudi listine zmagovalcem v izboru za Županovo vino 2023, na odru pa nas bo zabavala skupina Firbci in žive točke med obiskovalci. Poletni utrip bomo nadaljevali v soboto, 24. 6., s prireditvijo »Pozdrav poletju«, ki bo na ulice starega mestnega jedra privabila tako športne kot tudi glasbene navdušence. V Brežice se po nekajletnem premoru vrača tudi brežiški tek. Projekt »Brežice tečejo« bo navdušencem teka ponudil dve rekreativni trasi, na svoj račun pa bodo z otroškim tekom prišli tudi najmlajši ter ljubitelji drugih športov, saj bo na ulici istočasno potekala predstavitev športov za mlade v sklopu projekta Z roko v roki. Družabno popoldne se bo nadaljevalo tudi v večerni program, ko bo na oder prišla Romana Kranjčan, ki bo poskrbela za otroško rajanje, večer pa bo prava poslastica za vse ljubitelje dobre glasbe; na brežiški mestni oder namreč prihaja hrvaška zasedba Elemental in eden izmed najboljših Queen tribute bandov Queen Sensation
 

Mestna promenada bo okolju prijazna, športna in po meri vseh generacij

Med vrhuncem turistične sezone, kar je tudi naš cilj, se bo v mestu veliko dogajalo. V času med 14. in 29. julijem bomo organizirali največji poletni projekt - »Mestno promenado« po vzoru lanskoletnih, razširjenih programskih vsebin. Na odru se bodo tako v enajstih dneh zvrstili koncerti domačih in tujih glasbenih skupin, stand up predstave, salsa na ulici, otroške predstave in glasbene delavnice, kulinarična ulica in stojnice z rokodelci. Otroški program bodo letos dopolnile tudi pestre športne delavnice. Kot je povedala vodja centra za podjetništvo in turizem Anja Avšič: »je nujno, da je ZPTM, kot organizator prireditev, zgled ostalim organizatorjem v občini, zato smo letos skupaj z Ekologi brez meja, pristopili na pot do pridobitve naziva »zero waste« prireditve za Mestno promenado.« Cilj, ki ga moramo v Brežicah doseči je na celotni prireditvi zbrati vsaj 90 % ločenih odpadkov, »kar je za tako obsežno prireditev kar velik organizacijski zalogaj«, je dodala Ana Golja, vodje zero waste turizma pri Ekologih brez meja.

Tega se na ZPTM zavedamo, zato smo pravočasno pristopili k vključitvi vseh ključnih deležnikov v postopek priprave ukrepov, da bomo cilj dosegli že po letošnji prireditvi. Skupne projekte in sodelovanje pozdravlja tudi Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice, ki bo pri doseganju ciljev odigrala pomembno vlogo, saj je ključnega pomena dobro sodelovanje med vsemi deležniki na prireditvi.

Poletno dogajanje v starem mestnem jedru bo okolju prijazno

Sicer Brežiški turizem v dobri kondiciji in vztrajno išče poti napredka

Po besedah direktorice Katje Čanžar je eden od ciljev ZPTM podaljšanje poletnega dogajanja v mestu na račun trajnejših in bolj zelenih prireditev z namenom oživljanja starega mestnega jedra in vzpostavljanja dodatne ponudbe za turiste, ki bodo tedaj v destinaciji. Glede na uspešno vzpostavljeno kolektivno blagovno znamko Brežice izbrano in željo po postopni uveljavitvi nove podobe destinacije, bo cilj ZPTM v letošnjem letu  stremenje k izboljšanem odnosu oz. ozaveščanju lokalnih prebivalcev o pomenu brežiškega turizma. »Prav dejstvo, da smo v letu 2022 v naši destinaciji zabeležili kar 137.000 nočitev več kot leto prej, je zgovoren podatek, ki bi se ga morali še bolj zavedati in ga morda izkoristiti vsi, ki tu živimo.«
O pomembnosti ter priložnostih v panogi turizma za občane je spregovoril Ivan Molan, župan občine Brežice. Izpostavil je, da si Občina prizadeva k vzpostavitvi čim več znamenitosti in druge, za turizem pomembne, infrastrukture, ki bodo v destinacijo privabile (še) več turistov.  
 
Srečanje smo zaključili s podpisom »zero waste zaveze« pri organizaciji prireditve Mestna promenada. Program slednje do nadaljnjega ostaja presenečenje, ki ga bomo razkrivali postopoma.

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice  

NAZAJ
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU