0

  Sromeljska pot vina in sonca

  Opis etape

  Izhodišče poti je pri Okrepčevalnici Kranjčič. Pot Vina in sonca (Sromeljska pešpot) vas vabi na sromeljske griče z najlepšimi vinorodnimi legami, ki so jih znali ceniti že v davni preteklosti, zato ni slučajno, da so tam nekoč svoja vina pridelovali domači posestniki, premožni tujci (Thierry) in grofi Attemssi, toplo sonce pa je na sprehod vabilo grajske gospodične. Pot vodi mimo Ajdovske jame s pogledom na Sopote, ki so po izročilu poimenovane sončni kraj ter po hribih in dolinah mimo vinogradnikov, sadjarjev in živinorejcev. Ob poti si lahko celo ogledate najstarejšo avtohtono trto sorte belina, ki je edina preživela okužbo s trtno ušjo koncem 18. stoletja, ter paleto domačih kulinaričnih dobrot. Vino za plemiče - Na območju Bizeljskega gričevja, ki se sklenjeno razprostira od potoka Brestanica na zahodu, do reke Sotle na vzhodu, na jugu pa se dotika vzhodnega obrobja Krške kotline, se nahaja vas Sromlje, z najlepšimi vinorodnimi legami. Opojno vino in toplo sonce je na sprehod vabilo tudi grajske gospodične. Vinorodna, gričevnata pokrajina na prisojni strani Orliškega hribovja pa je tudi likovno privlačila slikarja Lenarta Polšaka. Njegova dela vas spremljajo na Poti vina in sonca. Kraj Sromlje je prvič omenjen v pisnih virih l. 1268. V začetku 20. stoletja so bile Sromlje samostojna občina, danes pa je to krajevna skupnost s šestimi naselji. Iz 14. stoletja je ohranjena podružnična cerkev sv. Janeza Nepomuka, farna cerkev sv. Martina (zaščitnik vina) pa je bila zgrajena leta 1750. Današnji dom krajanov je nastal v objektu nekdanje šole, ki je bila ustanovljena kmalu po letu 1800. Sromlje imajo bogato naravno, kulturno, zgodovinsko ter vinogradniško-sadjarsko dediščino.

  BI JO ŽELELI BOLJE SPOZNATI?
  Doživite jo v dobri družbi domačinov, skozi čar vinogradov, opojnosti kleti in vrhunskih vin vinogradnikov, lepot sromeljskih gričev ter paleto domačih kulinaričnih tradicionalnih dobrot.
  Možna izposoja električnih koles

  Pot je rezultat projekta Posavske poti prijetnih doživetij, ki je bil sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovorna LAS Posavje. Organ upravljanja za program razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

  Letos bo pohod 19. oktobra.
  +386 41 514 134
  POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Vas zanima več?

  Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.

  Vaši podatki so pri nas varni.
  Sporočilo ni poslano. Prosimo, izpolnite vsa polja.