Pot po Orešju

Dolžina poti: 8,5 km
Čas trajanja: 2,5 ure
Začetna točka: Ledine (pri avtobusni postaji)

Pot po Orešju se začenja na Ledinah pri avtobusni postaji, kjer levo krenemo na pot po Orešju. Gremo preko potoka in strmo navzgor skozi gozd, kjer pridemo do predela Bohor in do domačije Pavlin. Od tu se pot rahlo spušča in spet vzpenja med hišami ter vinogradi; na levi se vidi grad Bizeljsko, na desni pa Obsotelje in mejni prehod ter mesto Klanjec. Tako pridemo do vinske kleti Blažinčič. Do tu pridemo tudi od glavnega izhodišča poti mimo trgovine "Pri Jožici" in nadaljujemo "Pot po Orešju" po asfaltni cesti ter pri križu krenemo desno navzgor po makadamski poti. Hodimo navkreber skozi vinograde v Kozji peči in prispemo do asfaltne ceste Orešje–Kunšperk, kjer krenemo levo in kmalu pridemo do lepega lesenega križa v oskrbi družine Zagmajster.

Krenemo desno po t. i. "Poti dobre volje", ki se strmo vzpenja po gozdu in nas, ob koncu asfalta, pripelje na sedlo in do t. i. "Knežje poti". Tu pridemo do jase, kjer je domačija Kovačič, po domače "Hamerček". Nadaljujemo po makadamski poti do "Vlke pečine", v kateri gnezdijo krokarji, v bližini pa raste bavarska popkoresa (Moehringia bavarica – redka rastlinska vrsta). Pogled z "Vlke pečine" je čudovit, vendar le za tiste, ki prenesejo višino.

Vrnemo se do domačije Kovačič, zavijemo navzdol pod "Vlko pečino" in zelo previdno po poti skozi gozd pridemo pri "Vinskem hramu Berkovič" na cesto oz. "Grajsko pot". Levo gremo po "Grajski poti" mimo vinogradniških družin Bratoš, Rajterič, Kunst in stare posesti iz 17. st. "Freihof" (ribarjeva domačija, sedaj Faber, kjer je najdena predzgodovinska urna – žara, kar kaže na naselje staro nekaj tisoč let) ter stare šole Orešje, imenovane po A. M. Slomšku, kjer raste velika nešplja, in do kleti Pavlinovih. Na ovinku, pri vinogradniški domačiji Malus, zavijemo po klancu navzdol in pridemo do cerkve sv. Magdalene, kjer je vsako nedeljo maša.

Mimo vinogradniških domačij Malus (zbirka steklenic) in Jazbec ter družine Žertuš (znana stara modra hiša) pa pridemo do vinogradniške domačije Poček, kjer so obnovili staro hišo in ohranili ostanke rimskega vodovoda iz glinenih cevi. Cerkev sv. Magdalene (arhitektura iz l. 1653 ima še gotske elemente, o čemer priča datum na talnem zidcu) je središče vasi Orešje, ki ja znana po orehih (od tod tudi ime) in po ugodni mikroklimi, ki spominja na mediteransko, zato tu ni pozeb oz. so redke, dobro uspevajo fige, kakiji, kivi, sivka ("lavendel") in mandlji, v vročih poletnih dneh pa se sliši pesem škržatov ("žgačev" po domače), kot da smo na morju.

Asfaltna cesta nas mimo odcepa za "Grajsko pot" preko "Kupc" (stara klet obkrožena z vinogradi, od koder je lep razgled na grad Bizeljsko ter na Obsotelje in Klanjec) pripelje do izhodišča poti.

Podrobneje: 

Dolžina poti: 8,5 km
Čas trajanja: 2,5 ure
Začetna točka: Ledine (pri avtobusni postaji)

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU