0
  654

  Brežice – majhno mesto, z velikim srcem 

  Stičišče različnih svetov

  Zeleni svet ob sotočju Save in Krke, termalni izviri, vinogradi in bogata arhitekturna dediščina – Brežicam mnogi z razlogom pravijo kar kraj, kjer se stikajo različni svetovi.
   
  Občina Brežice leži na tektonski prelomnici in je izjemno bogata z izviri termalne vode, ki so jo pred več kot 200 leti odkrili ob obali reke Save. Moč naravne termalne vode je bila kmalu prepoznana kot zdravilna. Postopoma se je pričel razvoj Term Čatež, pionirja zdraviliškega turizma Slovenije, ki je danes največji termalni kompleks v državi ter eno izmed najbolj prepoznavnih evropskih termalnih središč. Nad termalnimi vrelci v Dobovi je zrasel tudi najmlajši termalni kompleks v Sloveniji – Terme Paradiso. Oba ponujata pestre možnosti oddiha, sprostitve in wellness razvajanja. Ko si napolnite baterije, je čas za rekreacijo in aktivno preživljanje prostega časa. Odločite se lahko za številne kolesarske poti in pohodniške izlete po okoliških gričih.
   
  Potep po gričevjih občine Brežice je lahko tudi čudovito gastronomsko doživetje, saj se po njih vijeta Podgorjanska in Bizeljsko–sremiška vinska cesta, kjer stojijo prijazne domačije in vinotoči, ki goste vedno sprejmejo odprtih rok ter poskrbijo, da se okrepčate z domačimi dobrotami in odličnim vinom.
   
  Za edinstveno doživetje poskrbijo tudi vodeni izleti po znamenitih bizeljskih repnicah, posebnosti tega področja, ki vas bodo navdušile s prijaznostjo domačinov in odlično ponudbo vin. Nepozabna izkušnja so tudi vodeni izleti v zibelko cvička – Gadovo peč, kjer vas z veseljem pričakajo domačini v njihovih dežurnih zidanicah.

  Splošni podatki o Občini Brežice:
  • Površina: 268 km²
  • Število prebivalcev: 24.473
  • Število krajevnih skupnosti: 20
  • Dolžina meddržavne meje z Republiko Hrvaško: 67 km