0

  Repnice

  Repnice so ena izmed posebnosti, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin. Tako lahko v vaseh Brezovica, Bizeljsko, Pišece in Globoko obiščete celo več kot 200 let stare repnice, ki zagotavljajo zares edinstveno doživetje. Nekatere med njimi imajo nenavadno zanimive ornamente na stropu ali na stenah. V njih je idealna temperatura in vlaga, ki sta potrebni za shranjevanje in zorenje vin.

  Repnica Najger

  Repnico so začeli kopati že v 19. stoletju, ko so potrebovali prostor za ozimnico. Iz majhne luknje je nastala ena izmed najlepših in največjih repnic.

  Repnica Vino Graben

  V Vinu Graben se ukvarjajo s pridelavo vin visoke kakovosti, sledijo novim spoznanjem in tehnologijam ter nenehno razširjajo svojo vinsko paleto.

  Repnica Balon

  Med drugo svetovno vojno so nekatere repnice služile tudi za skrivališče. Ena takšnih je bila pri Balonovih. Repnico si lahko ogledate v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic.

  Turistična kmetija Pudvoi

  Turistična kmetija Pudvoi leži v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic in je del Bizeljsko-sremiške vinske ceste.  Na kmetiji imajo tri repnice, v katerih vam z veseljem pripravijo degustacijo vina in domač narezek.

  Repnica pri Kovačičevih

  V mirnem okolju vas bodo toplo sprejeli in povabili na ogled svoje repnice, ki je nekaj posebnega, saj jo še vedno uporabljajo v prvotne namene  ̶  za shranjevanje poljedelskih pridelkov.