Sprehodite se skozi staro mestno jedro in spoznajte zgodbe preteklih dni.

Staro mestno jedro

Staro mestno jedro Brežic očara z edinstvenim utripom številnih kavarn, restavracij, slaščičarn in raznovrstnih trgovinic, hkrati pa ponudi sprehod mimo številnih znamenitosti, ki vam odstrejo pogled v preteklost ter njene zgodbe.

Za ljubitelje kulinarike je na voljo pester izbor gostiln in restavracij, kjer nudijo vse od tradicionalnih dobrot do sodobnih gurmanskih pridihov. Za vrhunsko razvajanje z okusi iz Michelinovega izbora se ustavite v Ošteriji Debeluh, kjer vas bodo razvajali z imenitnimi gurmanskimi jedmi, ki že mejijo na umetnost.

Staro mestno jedro

Predlagamo, da z ogledom centra začnete na severnem delu mesta, pri podružnični cerkvi sv. Roka, zgrajeni leta 1764. Nadaljujte mimo današnje gimnazije, kjer je bil nekoč frančiškanski samostan, in mimo Trga izgnancev, kjer se lahko ustavite in si ogledate t. i. Nemško hišo – simbol preloma iz 19. v 20. stoletje, ko je bilo mesto eno izmed središč narodnostnih bojev.

Južna stran mesta

Naprej vas pot popelje mimo Narodnega doma, župnijske cerkve sv. Lovrenca in hiše družine Del Cott. V samem središču mesta se nahaja Mestna hiša Brežice. Nekdaj mogočni magistrat, kjer je danes urejena lokalna trgovina z izdelki lokalnih ponudnikov. Tu lahko vsak najde nekaj zase, od hrane, nakita ali spominkov, kateri vas bodo spominjali na obisk mesta. Pod isto streho se nahaja vinoteka, bogato založena s posavskimi vini, kjer jih boste lahko tudi degustirali in buteljko po vašem okusu tudi kupili.

Staro mestno jedro

Pot nadaljujete mimo severnih mestnih vrat, ki so v 16. stoletju omogočale vhod v obzidano srednjeveško mesto. Od tu se vam odpre pogled na pisano glavno ulico, v ozadju pa vam pogled lahko seže vse do cerkvice sv. Vida na Šentvidu. Ves čas sprehoda vas spremlja znameniti simbol Brežic, edinstven Vodovodni stolp iz leta 1914, ki s svojimi 46 metri oblikuje mestno panoramo.

Stari most

Sprehod zaključite z ogledom mogočnega brežiškega gradu, kjer se nahaja Posavski muzej Brežice, svojevrsten čar pa mu daje bogata baročna Viteška dvorana.
Pot od gradu se zaključi ob rečnem nabrežju. Tu se nad rekama Savo in Krko razteza stari železni most.


 

Arhitekturne razglednice starega mestnega jedra Brežic

Projekt Arhitekturne razglednice starega mestnega jedra Brežic je zasnovan v sklopu prizadevanj za oživitev mestnega jedra. Ponuja način oživitve zapuščenih izložb, ki za nekaj časa prevzamejo vlogo predstavitvenih okvirjev za dela lokalnih umetnikov. Sprehod po mestu predstavlja sprehod po ulični galeriji. S tem nam arhitektka in umetnica Vesna Lapuh odstira poglede v ustvarjanje naših predhodnikov ter pokaže način načrtovanja prihodnosti.
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU