0

  Staro mestno jedro

  Ogled starega mestnega jedra Brežic je svojevrstno doživetje, saj ponuja sprehod po različnih stoletjih in nudi vpogled v različne zgodbe, ki so jih spletali prebivalci mesta in jih vsaj malo še vedno kažejo pročelja.
   
  Predlagamo vam, da z ogledom centra pričnete na severnem delu mesta, pri podružnični Cerkvi Sv. Roka, zgrajeni leta 1764. Nadaljujte mimo današnje gimnazije, kjer  je bil nekoč frančiščanski samostan in mimo Trga izgnancev, kjer se lahko ustavite in si ogledate t.i. Nemško hišo, simbol preloma iz 19. v 20. stoletje, ko je bilo mesto eno izmed središč narodnostnih bojev.

  Nadalje se v mestu zvrsti ogromno zanimivih stavb, navdušil vas bo Narodni dom, župnijska cerkev Sv. Lovrenca in Hiša družine Del Cott. Če nadaljujete pot proti gradu, boste na levi strani zagledali Mestno hišo, staro lekarno ter nekdanje grajsko gospodarstvo (grajska kašča in grajski hlevi). Sprehod zaključite z ogledom mogočnega brežiškega gradu, ki leži na južni strani glavne mestne ulice.

  Če nadaljujete še slabih 50 metrov proti jugu boste prišli do starega mosta skozi Krko in Savo, ob vračanju v mesto pa vas bo pot vodila mimo znamenitega simbola Brežic, 46 metrov visokega Vodovodnega stolpa, ki je bil zgrajen leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda.
   
  Ob poti vas bodo ves čas spremljale informativne table z opisom vseh mestnih znamenitosti.

  Arhitekturne razglednice starega mestnega jedra Brežic

  Projekt Arhitekturne razglednice starega mestnega jedra Brežic je zasnovan v sklopu prizadevanj za oživitev mestnega jedra. Namen projekta je popestriti podobo mestne ulice. Ponuja način oživitve zapuščenih izložb, ki za nekaj časa prevzamejo vlogo predstavitvenih okvirjev za dela lokalnih umetnikov. Sprehod po mestu predstavlja sprehod po ulični galeriji. Skiciranje arhitekture za arhitektko in umetnico Vesno Lapuh predstavlja posebne meditativne pogovore z mestom, stavbami in krajino. Spoznava se z mestnim ustrojem, konstrukcijsko in likovno izraznostjo stavb ter ostalih objektov. Takšno opazovanje in preučevanje odstira poglede v ustvarjanje naših predhodnikov in pokaže način načrtovanja prihodnosti. Na skicah je upodobljen le del zanimivega stavbnega fonda Brežic. Prikazane so stavbe in objekti, ki so skozi zgodovinski razvoj in različne prenove uspeli dostojno zadržati prvotne arhitekturne kvalitete.

  Klub MC

  Klub MC je prostor za druženje in sprostitev, zabavo in ples, kjer mladi z veseljem navezujejo stike in ustvarjajo nova poznanstva.

  MC Hostel Brežice

  Mladinski hotel Brežice - MC Hostel Brežice se skriva v zelenem objemu mestnega parka. Ne nudijo vam le prenočišče, temveč tudi sprostitev, druženje in številna doživetja po vaši izbiri.

  Grad Brežice

  Ob izteku južnega dela glavne mestne ulice stoji mogočna zgradba gradu Brežice, ki je razglašen za nepremični spomenik kulturne dediščine državnega pomena.

  Postajališče za avtodome Brežice

  Postajališče za avtodome vključuje štiri mesta za avtodome. Postajališče je osvetljeno in opremljeno s priklopom na elektriko, vodo in izpust odpadne vode in fekalij.

  Grajski hlevi

  Stavba je v osnovi iz časa gradnje gradu sredi 16. stoletja. V pritličju je ohranjena velika dvorana – nekdanji konjski hlevi s stebriščem in stropnimi oboki.

  Hotel Splavar

  Družinski butični hotel Splavar popotnikom in gurmanom zagotavlja gostoljubje sredi historičnega centra Brežic. Hotelski prostori pri gostu pustijo vtis arhitekturne kulturne dediščine in so dom začasnim likovnim in fotografskim razstavam. 

  Ošterija Debeluh

  Ošterija Debeluh je prejemnik prestižne nagrade JRE za kulinarične dosežke.

  Dom kulture in Kino Brežice

  V prazničnem decembru 2015 je kino v Brežicah ponovno odprl vrata. V Domu kulture Brežice so tako vsak petek in soboto na voljo ogledi najnovejših filmov.

  Splavar

  Restavracija, slaščičarna in hotel Splavar že vrsto let popotnikom in gurmanom zagotavlja gostoljublje sredi starega mestnega jedra Brežic. Prvi lačni želodci na poti mimo Brežic pa vse do črnega morja so bili splavarji, po katerih je hiša dobila tudi ime. Filozofija hiše pa je še danes ista: zadovoljstvo!

  Gostilna in pizzeria Santa Lucija

  Nekoč lekarna, danes pa Gostilna in pizzerija Santa Lucija je v samem mestnem središču Brežic. Po želji vam pripravijo tudi slavnostno kosilo in večerjo za različne priložnosti.

  Apartma Gasa

  Apartma se nahaja v starem mestnem jedru Brežic s pogledom na vodovodni stolp in grad, na območju, ki je bilo nekoč znotraj mestnega obzidja brežiškega gradu.