0
  Brežice glavna ulica pokončna-1 (1)

  Staro mestno jedro

  Ogled starega mestnega jedra Brežic je svojevrstno doživetje, saj ponuja sprehod po različnih stoletjih in nudi vpogled v različne zgodbe, ki so jih spletali prebivalci mesta in jih vsaj malo še vedno kažejo pročelja.
   
  Predlagamo vam, da z ogledom centra pričnete na severnem delu mesta, pri podružnični Cerkvi Sv. Roka, zgrajeni leta 1764. Nadaljujte mimo današnje gimnazije, kjer  je bil nekoč frančiščanski samostan in mimo Trga izgnancev, kjer se lahko ustavite in si ogledate t.i. Nemško hišo, simbol preloma iz 19. v 20. stoletje, ko je bilo mesto eno izmed središč narodnostnih bojev.

  Nadalje se v mestu zvrsti ogromno zanimivih stavb, navdušil vas bo Narodni dom, župnijska cerkev Sv. Lovrenca in Hiša družine Del Cott. Če nadaljujete pot proti gradu, boste na levi strani zagledali Mestno hišo, staro lekarno ter nekdanje grajsko gospodarstvo (grajska kašča in grajski hlevi). Sprehod zaključite z ogledom mogočnega brežiškega gradu, ki leži na južni strani glavne mestne ulice.

  Če nadaljujete še slabih 50 metrov proti jugu boste prišli do starega mosta skozi Krko in Savo, ob vračanju v mesto pa vas bo pot vodila mimo znamenitega simbola Brežic, 46 metrov visokega Vodovodnega stolpa, ki je bil zgrajen leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda.
   
  Ob poti vas bodo ves čas spremljale informativne table z opisom vseh mestnih znamenitosti.

  Arhitekturne razglednice starega mestnega jedra Brežic

  Projekt Arhitekturne razglednice starega mestnega jedra Brežic je zasnovan v sklopu prizadevanj za oživitev mestnega jedra. Namen projekta je popestriti podobo mestne ulice. Ponuja način oživitve zapuščenih izložb, ki za nekaj časa prevzamejo vlogo predstavitvenih okvirjev za dela lokalnih umetnikov. Sprehod po mestu predstavlja sprehod po ulični galeriji. Skiciranje arhitekture za arhitektko in umetnico Vesno Lapuh predstavlja posebne meditativne pogovore z mestom, stavbami in krajino. Spoznava se z mestnim ustrojem, konstrukcijsko in likovno izraznostjo stavb ter ostalih objektov. Takšno opazovanje in preučevanje odstira poglede v ustvarjanje naših predhodnikov in pokaže način načrtovanja prihodnosti. Na skicah je upodobljen le del zanimivega stavbnega fonda Brežic. Prikazane so stavbe in objekti, ki so skozi zgodovinski razvoj in različne prenove uspeli dostojno zadržati prvotne arhitekturne kvalitete.

  Mladinski center Brežice, Klub MC

  Mladinski center Brežice se ponaša z izvrstnostjo tehnične in druge prostorske opreme, ki je na uporabo po predhodnem dogovoru, nudimo vam tudi tehnično in gostinsko podporo pri izvedbi dogodka.

  MC Hostel Brežice

  Mladinski hotel Brežice - MC Hostel Brežice se nahaja v zelenem objemu mestnega parka in ne nudi le prenočišče, temveč sprostitev, druženje in številna doživetja po vaši izbiri. V ponudbi je tudi nova soba za invalide z dostopom in fitnes napravo.

  Ošterija Debeluh

  Ošterija Debeluh je družinska restavracija v središču Brežic. Njihova ponudba temelji na sezonskih in lokalnih sestavinah, njihovo glavno vodilo pa je čistost okusov iz najboljših surovin.

  Grad Brežice

  Ob izteku južnega dela glavne mestne ulice stoji mogočna zgradba gradu Brežice, ki je razglašen za nepremični spomenik kulturne dediščine državnega pomena.

  Počivališče za avtodome

  Postajališče za avtodome vključuje štiri mesta za avtodome. Postajališče je osvetljeno in opremljeno s priklopom na elektriko, vodo in izpust odpadne vode in fekalij.

  Hotel Splavar

  Družinsko voden Hotel Splavar je zaradi svoje izjemne lokacije v središču starega mestnega jedra Brežic odlična namestitev za poslovneže ali družine, ki želijo raziskati zgodovinski center Brežic. 

  Grajski hlevi

  Stavba je v osnovi iz časa gradnje gradu sredi 16. stoletja. V pritličju je ohranjena velika dvorana – nekdanji konjski hlevi s stebriščem in stropnimi oboki.

  Splavar

  Restavracija Splavar žari s posebno energijo, ob kateri se gost počuti domače, a hkrati edinstveno in pomembno. Ambient se zlije z mojstrovinami kulinarike, ki jo na samosvoj način postreže izkušeno osebje. Vsak 1. in 3. vikend v mesecu od 18h do 22h potekajo večerje, ki povezujejo. Nanje se morate naročiti. 

  Kino Brežice

  V prazničnem decembru leta 2015 je kino v Brežicah ponovno odprl vrata. Na stari lokaciji Doma kulture Brežice so vsak petek in soboto na voljo za ogled najnovejši filmi.

  Apartma Gasa

  Apartma se nahaja v starem mestnem jedru mesta Brežice, na območju, ki je nekoč bilo znotraj mesnega obzidja gradu Brežice.

  Gostilna in pizzeria Santa Lucija

  Nekoč lekarna, danes pa Gostilna in pizzerija Santa Lucija se nahaja v samem mestnem središču Brežic.Po želji vam pripravijo tudi slavnostno kosilo in večerjo za različne priložnosti.
  Z vsakim opravljenim spletnim nakupom podpirate razvoj trajnostnih iniciativ v občini Brežice.