Vidova pot

Dolžina poti: 7 km
Čas trajanja: 2,5 ure
Začetna točka: Etnografska zbirka Sušnik

Pot, ki je pred nami, nas bo popeljala od Parkljevca (predel med Brezovico in Pišeško cesto) do cerkve sv. Vida ali pa še naprej do romarskega središča Svete gore. Izhodiščna točka je pri Etnografski zbirki Marije Sušnik. Pri informativni tabli previdno prečkamo Pišeško cesto.

Naprej ves čas sledimo asfaltni poti. Mimo »Miglčove kapelice« na levi nas ob poti spremlja pogled na Podgorje, na desni pa porasla peščena brežina, na koncu katere je lepa domačija Tkalec, ki ima manjšo repnico z možnostjo ogleda. Prispeli smo do križišča pri Pètanovem križu. Ustavimo se pri stari hruški in si v daljavi oglejmo bizeljski grad, pod nami Nimnik, naravnost poslopje Blažove gorce, povsod okrog vinograde Janeževe gorce.

Pri Blažovi gorci se levo navzdol odcepi strma pot, ki vodi v Drameljšek in naprej na špiček, najvišji vrh Orlice, ki je vedno bolj priljubljena izletniška točka. Na vrhu hriba pred nami že vidimo cerkev sv. Vida in kaplanijo.
Ko pridemo do razpotja, krenemo levo mimo križa. Na poti opazimo več križev, kar priča, da je tod vodila romarska pot na Svete gore. Pot nas pelje tudi mimo najmanjšega hrama v Sloveniji, ki je pokrit s slamo. Naprej hodimo med vinogradi, kjer nas jeseni pozdravlja klopotec, in že spet smo na razpotju. Tu zavijemo desno in po krajšem useku pridemo do kleti z lesenim križem. Pod nami je domačija, imenovana “Opatično”, ker so tu nekoč bivale nune (hrvaško opatice), na desni pa je lep pogled na Janeževo gorco, osrčje Bizeljskega s cerkvijo sv. Lovrenca, sv. Anton in Lusthaus ter v ozadju Sljeme nad Zagrebom.

Mimo starega lesenega hrama na desni se vzpnemo po kolovozni poti, ob kateri opazimo lep “kevdr” s sončnimi vrati, naprej desno v daljavi pa s slamo krit Kelharjev hram. Kmalu zavijemo ostro levo proti stari Rajteričevi domačiji, od koder je lep razgled na Vitno vas in Bošt, zadaj so Gorjanci. Potem gremo mimo “kevdra” s prešnico l. 1900 in naprej mimo lesenega Osojnikovega hrama. In že smo pri stari obnovljeni kaplaniji in cerkvi sv. Vida, kjer je vsako leto maša na Vidovo nedeljo in ob godu sv. Roka. Če smo še željni hoje, pot nadaljujemo med vinogradi proti Vrhovnicam. Nedaleč od cerkve sv. Vida bomo prišli do razpotja. Naravnost vidimo domačijo Kelhar z vinsko kletjo Keltis, desno bi prišli v center Bizeljskega, lahko pa krenemo levo proti Svetim goram in se držimo oznak za Slomškovo pot.

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU