0

  Vinotoči in vinske kleti

  Po gričevjih občine Brežice se vijeta Podgorjanska in Bizeljsko-sremiška vinska cesta, ki ju je vsekakor vredno raziskati. Vina iz obeh vinorodnih okolišev lahko na enem mestu degustirate (in kupite) tudi v vinoteki Mestne hiše Brežice. Ugotovite, čigavo vino vas najbolj navduši, in se podajte direktno k ponudniku!

  Podgorjanska vinska cesta

  Nahaja se na desnem bregu Save in je znana kot vinska cesta, kjer častijo vino cviček, ki velja za slovenskega posebneža. Cviček je lahko kiselkasto rdeče vino, ki je svojevrstno zato, ker je narejeno iz rdečih in belih sort grozdja. V Gadovi peči, ki velja za zibelko cvička, so domačini vzpostavili dežurne zidanice. Odprte so vsak petek, soboto in nedeljo, preko dežurnih telefonov pa vsak dan. Da cviček lažje steče po grlu, ga postrežejo, kot se spodobi – skupaj s slastnimi domačimi dobrotami.

  Gadova Peč - Dežurne zidanice - VTD Gadova Peč

  Vsak petek, soboto in nedeljo od 10.00 do 19.00 ure, ostale dni po dogovoru.
  Ponudba odličnih vin in domačih dobrot v zibelki cvička.

  Obiskovalce Gadove peči vabimo da obiščejo zibelko cvička po označenih poteh »Po gadovi sledi« in uživajo v prelepem vinorodnem okolju, si ogledajo edinstvene »Vlaške hrame« ter poskusijo vrhunska vina  in domače dobrote v zidanicah po zmernih cenah. V zidanicah je tudi možno prenočiti.

  Dežurni številki: 031 308 418, 031 308 287

  Bizeljsko - sremiška vinska cesta

  Nahaja se na levem bregu Save, kjer vinogradniki pridelujejo rdeči in beli bizeljčan, ki od leta 2009 nosita oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), ter ostala odlična vina. Posebnost vinske ceste so repnice – jame, izkopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območje Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje.

  Vino Graben

  V Vinu Graben se ukvarjajo s pridelavo vin visoke kakovosti, sledijo novim spoznanjem in tehnologijam ter nenehno razširjajo svojo vinsko paleto.

  Turistična kmetija Pri Martinovih

  Turistična kmetija leži med vinorodnimi griči in vrhovi Gorjancev, 5 kilometrov od avtoceste Ljubljana–Zagreb.

  Vinska klet Jarkovič

  Vinska klet Jarkovič ponuja degustacije izbranih vin, nakup vin ter ostalih domačih izdelkov (med, marmelade, žganja, domače sokove). Po dogovoru vam ponudijo tudi narezek. Del vinske kleti je urejen v Vinsko knjižnico, ki ustvarja prijeten ambient in pripoveduje zgodbo pridelave, zorenja in okušanja vina.

  Keltis kmetija Kelhar

  Keltis kmetija Kelhar ima 240-letno družinsko vinarsko tradicijo. Danes ponuja vina pridelana na ekološki način po načelih biodinamike. Sledijo naravnemu razvoju vin (od penin do maceriranih vin), da v polnosti izrazijo svoj potencial.  Nahajajo se na toplih bizeljskih legah, na rodovitnih gričih Bizeljskega.

  Vinotoč Hiša pesmi in vina - Sagmeister

  Kmetija ponuja ekološko pridelana vina. Ob bogatemu naboru in pokušini vin ponujajo tudi prigrizke. Pri njih tudi zapojejo in zaigrajo, saj je pesem v rodbini prisotna že generacije.

  Turistična kmetija Istenič

  Vinska klet z degustacijami vin, vila in festivalna dvorana družine Istenič so v Stari vasi na Bizeljskem, 14 kilometrov iz Brežic, ob glavni regionalni cesti Brežice–Podčetrtek.

  Vina Varlec

  Vinogradniška kmetija Varlec je na vrhu griča v Podgorju, njeni vinogradi se raztezajo okrog domačije. 

  Vinska klet Nujec

  NUJEC je domače oziroma hišno ime, katerega družina Balon uporablja zaradi boljše razpoznavnosti istoimenskih vinogradnikov na Bizeljskem.

  Turistična kmetija Pinterič

  Vinska klet leži v osrčju Bizeljskega, ob glavni cesti, ki povezuje Brežice in Bistrico ob Sotli.

  Vinska klet Molipachi

  Dobrodošli v novi vinski kleti Molipachi. Odlikuje jo prostornost, sproščen ambient in domačnost. Izkušnja degustacije njihovih vin je vrhunska in jo priporočamo vsem zahtevnim ljubiteljem vina. Sprejmejo vas po dogovoru. Pri njih se boste počutili kot doma.

  Vinski hram – vinotoč Berkovič

  Najstarejši vinski hram na Bizeljskem se ponaša z letnico 1722, čeprav naj bi bil po raziskavah še starejši. Leži v okolici Bizeljskega, obdan z vinogradom.

  Mestna hiša

  V središču starega mestnega jedra stoji mogočna Mestna hiša, ki je v času od svojega nastanka pa do danes doživela kar nekaj sprememb. K obisku vabi s ponudbo, z dogajanjem in odlično atmosfero.

  Vinotoč Prah - Vitovec

  Vinotoč Prah leži ob Podgorjanski vinski cesti. Na kmetiji pridelujejo cviček ter nekatera druga rdeča in bela vina. Gostom ponudijo strokovno degustacijo vin

  Vinska klet Wisell - Grad Bizeljsko

  Družina Klakočar-Wisell je znana po vrhunskih predikatnih vinih in vinskih posebnostih. Njihova vinska klet deluje v delu gradu Bizeljsko.