Vinotoči in vinske kleti

Po gričevjih občine Brežice se vijeta Podgorjanska in Bizeljsko-sremiška vinska cesta, ki ju je vsekakor vredno raziskati. Vina iz obeh vinorodnih okolišev lahko na enem mestu degustirate (in kupite) tudi v vinoteki Mestne hiše Brežice. Ugotovite, čigavo vino vas najbolj navduši, in se podajte direktno k ponudniku!

Podgorjanska vinska cesta

Nahaja se na desnem bregu Save in je znana kot vinska cesta, kjer častijo vino cviček, ki velja za slovenskega posebneža. Cviček je lahko kiselkasto rdeče vino, ki je svojevrstno zato, ker je narejeno iz rdečih in belih sort grozdja. V Gadovi peči, ki velja za zibelko cvička, so domačini vzpostavili dežurne zidanice. Odprte so vsak petek, soboto in nedeljo, preko dežurnih telefonov pa vsak dan. Da cviček lažje steče po grlu, ga postrežejo, kot se spodobi – skupaj s slastnimi domačimi dobrotami.

Gadova Peč

Dežurne zidanice - VTD Gadova Peč
Vsak petek, soboto in nedeljo od 10.00 do 19.00 ure, ostale dni po dogovoru.
Ponudba odličnih vin in domačih dobrot v zibelki cvička.

Obiskovalce Gadove peči vabimo da obiščejo zibelko cvička po označenih poteh »Po gadovi sledi« in uživajo v prelepem vinorodnem okolju, si ogledajo edinstvene »Vlaške hrame« ter poskusijo vrhunska vina  in domače dobrote v zidanicah po zmernih cenah. V zidanicah je tudi možno prenočiti.

Dežurni številki

Bizeljsko - sremiška vinska cesta

Nahaja se na levem bregu Save, kjer vinogradniki pridelujejo rdeči in beli bizeljčan, ki od leta 2009 nosita oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), ter ostala odlična vina. Posebnost vinske ceste so repnice – jame, izkopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območje Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje.
 

Vina Varlec

Vinogradniška kmetija Varlec je na vrhu griča v Podgorju, njeni vinogradi se raztezajo okrog domačije.

Repnica Vino Graben

V Vinu Graben se ukvarjajo s pridelavo vin visoke kakovosti, sledijo novim spoznanjem in tehnologijam ter nenehno razširjajo svojo vinsko paleto.

Vinska klet Molipachi

Dobrodošli v novi vinski kleti Molipachi. Odlikujejo jo prostornost, sproščen ambient in domačnost. Izkušnja degustacije njihovih vin je vrhunska in jo priporočamo vsem zahtevnim ljubiteljem vina. Sprejmejo vas po dogovoru. Pri njih se boste počutili kot doma.

Turistična kmetija Pri Martinovih

Turistična kmetija leži med vinorodnimi griči in vrhovi Gorjancev, pet kilometrov od avtoceste Ljubljana–Zagreb.

Vinska klet Wisell - Grad Bizeljsko

Družina Klakočar - Wisell je znana po vrhunskih predikatnih vinih in vinskih posebnostih. Njihova vinska klet deluje v delu gradu Bizeljsko.

Vinska klet Nujec

NUJEC je domače oziroma hišno ime, ki ga družina Balon uporablja zaradi boljše razpoznavnosti istoimenskih vinogradnikov na Bizeljskem.

Vinski hram - vinotoč Berkovič

Najstarejši vinski hram na Bizeljskem se ponaša z letnico 1722, čeprav naj bi bil po raziskavah še starejši.

Keltis kmetija Kelhar

Keltis kmetija Kelhar ima 240-letno družinsko vinarsko tradicijo. Danes ponuja vina, pridelana na ekološki način po načelih biodinamike. Sledijo naravnemu razvoju vin (od penin do maceriranih vin), da v polnosti izrazijo svoj potencial. Nahajajo se na toplih bizeljskih legah, na rodovitnih gričih Bizeljskega.

Vinska klet Istenič

Vinska klet Istenič, ki ima v lasti 10 ha vinogradov in se nahaja v Stari vasi na Bizeljskem, samo 15 minut iz Brežic, vodi jo Janez Istenič, s svojo družino.

Turistična kmetija Pinterič

Vinska klet leži v osrčju Bizeljskega, ob glavni cesti, ki povezuje Brežice in Bistrico ob Sotli.

Vinotoč Hiša pesmi in vina - Sagmeister

Kmetija ponuja ekološko pridelana vina. Ob bogatem naboru in pokušini vin ponujajo tudi prigrizke. Pri njih tudi zapojejo in zaigrajo, saj je pesem v rodbini prisotna že generacije.

Vinotoč Prah - Vitovec

Vinotoč Prah leži ob Podgorjanski vinski cesti v Vitovcu, le nekaj kilometrov stran iz Brežic, Term Čatež in Term Paradiso.

Vinska klet Jarkovič

Vinska klet Jarkovič ponuja degustacije izbranih vin, nakup vin ter ostalih domačih izdelkov (med, marmelade, žganja, domače sokove). Po dogovoru vam ponudijo tudi narezek. Del vinske kleti je urejen v vinsko knjižnico, ki ustvarja prijeten ambient in pripoveduje zgodbo pridelave, zorenja ter okušanja vina.

© 2022 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU