Vinska klet Istenič

Vinska klet Istenič, ki ima v lasti 10 ha vinogradov in se nahaja v Stari vasi na Bizeljskem, samo 15 minut iz Brežic, vodi Janez Istenič, s svojo družino.

Vinska klet IsteničVinska klet IsteničVinska klet IsteničVinska klet Istenič
Vinska klet Istenič ima v lasti 10 ha vinogradov in se nahaja v Stari vasi na Bizeljskem, samo 15 minut iz Brežic. Vodi jo Janez Istenič, s svojo družino. 

Janez Istenič je leta 1968 izdelal svojo prvo steklenico penine po klasični metodi in poimenoval jo je po svoji hčerki Barbari, ki se je rodila istega leta. V želji po vrhunski kakovosti je Janez sledil postopku klasične metode, čeprav je bila v začetku 70.let splošna usmeritev drugačna.

Od leta 1990 so nenehno posodabljali svojo proizvodnjo v predelavi penečih vin po klasični metodi, kot tudi v pridelavi mirnih vin in balzamičnega kisa.

Sodobna zahodna družba ne more brez časa. Z njim meri vse, od skoka v daljino do zgodovine. Do njega se obnaša kot da bi bil nekaj materialnega, kar je mogoče imeti in zato živi pod pritiskom; ljudje nimajo časa, da bi imeli čas.

V tem okviru družbenega vzdušja se je Janez Istenič odločil, da bo prideloval penino, ki rabi svoj čas. Najprej osnovno vino, da zraste vinograd, postane trs roden, da rodi pridelek, da pride grozdje v klet, da mošt prevre v osnovno vino, ki potem še z enim vrenjem v steklenici dozori v penino.

Isteničevi so s svojo pridelavo penin zaorali ledino na področju zasebnosti, kajti tedaj so bile vse večje vinske kleti v družbeni lasti. Bili so torej prvo zasebno podjetje na Slovenskem, ki so pričeli s pridelavo penine po klasični metodi, danes pa so največji družinski pridelovalci penin, ki jih pridelujejo izključno po klasični oziroma tradicionalni metodi s sekundarnim vrenjem v steklenici.

Pri njih namenjajo posebno pozornost kulturi pitja penin. Degustacijska soba sprejme do 80 obiskovalcev. K vinu vam ponudijo hladne narezke, po dogovoru pa tudi bogato izbiro toplih jedi. Goste, ki okušajo penine in mirna vina, povabijo, da si ogledajo klet za proizvodnjo penine.
 

Vas zanima več?

Za dodatne informacije vas prosimo, da nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v nakjrajšem možnem času.
© 2021 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU