Skupaj za okolju in naravi prijazen turizem.

Zelena destinacija


Destinacija Čatež in Brežice je maja 2019 prejela srebrni znak Slovenia Green Destination, ki ga je v letu 2022 nadgradila in pridobila naziv Slovenia Green Destination Platinum. To je znak najvišje odličnosti doseganja trajnostno naravnanih mednarodnih standardov.

Ponosni smo, da pišemo zeleno zgodbo Slovenije, dosegamo odličnost na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja, saj vedno več brežiških ponudnikov pristopa k Zeleni shemi slovenskega turizma, kateri točno, si preberite v nadaljevanju spodaj.

Največ lahko storimo skupaj, zato izpostavljamo nekaj smernic, kako ob obisku destinacije ravnati okolju in naravi prijazno. Pripravili smo zelene napotke, da odkrijete in začutite zeleno destinacijo Čatež&Brežice.

Na ozemlju občine ležita tudi del Kozjanskega parka, ki je prejemnik znaka Slovenia Green Park, in naravni park Jovsi, ki je del Nature 2000.


 
Varujmo okoljeBrziceVarujmo okoljeVoda in narava

Varujmo okolje

Majhni koraki, za velik cilj... Čisto okolje.

Skupaj lahko poskrbimo, da narava ostane čista in urejena. Voda je pitna povsod. Izogibajmo se uporabi plastenk in si vodo natočimo v steklenico, primerno za večkratno polnjenje. Pomagajte nam ohraniti bogastvo vodnih virov tako, da raje izberete kratko prhanje in da med umivanjem zob zapirate pipo. Naj okolje in narava lovita svoje signale. Ko je le mogoče, izklopite iz vtičnic vse elektronske naprave. Kupujmo lokalne izdelke in s tem skrajšajmo prehranske verige. Na destinacijo se pripeljite na okolju prijazen način – z vlakom ali avtobusom.

Za ohranjanje zelenega okolja moramo vsi prispevati po svojih močeh.
Spoštujemo naravo

Spoštujmo naravo

Kolesarjenje in hoja po gozdu sta pomirjujoča, a držimo se urejenih in označenih poti. Pse imejmo na vrvici, da se ne vznemirja in plaši divjadi in druge živali. Pogovarjamo se v normalnem tonu, saj hrup moti mir njenih prebivalcev. Odpadke odnesemo s seboj in jih odvržemo v koš za smeti. Cvetoči travniki so pašniki za čebele in naj ostanejo paša za naše oči. Namesto nabiranja šopkov raje naredimo lepo fotografijo, ki je trajen spomin.

Zavedajmo se, da smo v naravi gostje mi.
Cenimo kulturoKoncerti stare glasbeCenimo kulturoDebeluh

Cenimo kulturo

Smo, kar jemo. Okusite pristne okuse v lokalnih gostilnah, kjer boste spoznali kulinariko destinacije. Obiščite tradicionalne dogodke in prireditve, ki vam bodo približali slovenske navade, šege ter običaje. Vzemite si čas za obisk domačih zbirk in muzejev, kjer boste spoznali zgodovino kraja.

Kupujte lokalno, v trgovinah s slovenskimi izdelki in pridelki. V Brežicah so lokalni izdelki na voljo v Mestni hiši Brežice (TIC Brežice), kjer lahko izbirate med izdelki domače in umetnostne obrti, ki skrivajo znanja ter spretnosti tradicionalne izdelave, okus domačnosti pa je ujet v pridelke in dobrote s podeželja. Izdelki nosijo v sebi žlahtno sporočilo naših prednikov in domačega okolja ter predstavljajo primerno darilo za vaše sorodnike in prijatelje.


Tradicionalne prireditve pomenijo spoznavanje lokalnega okolja.
Spoštovanje narave

Če povzamemo ...

  • Raziskujmo mesto na kolesu ali peš.
  • Hodimo po označenih poteh.
  • Ne nabirajmo rož iz travnikov.
  • Ločujmo odpadke.
  • Pijmo vodo iz pipe.
  • Kupujmo lokalno hrano.
  • Po uporabi izklopimo elektronske naprave.
  • Zapirajmo vodo med prhanjem.

Odprimo srce zelenim navadam, saj nam bo narava hvaležna.
 
© 2023 discoverbrezice.com
izdelava: ETREND

×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU